
Mijn rechten als patiënt
Je hebt 9 patiëntenrechten, 9 puzzelstukken die samen één geheel vormen. Die puzzel wil goede zorg garanderen voor iedereen. Met open en respectvol overleg tussen jou en je zorgverleners, als gelijkwaardige partners.
Welke rechten heb je?
Van recht op kwaliteitsvolle zorg tot de vertrouwenspersoon. We zetten ze alle 9 voor jou op een rij.
Heb je een vraag?
Je vindt heel wat nuttige informatie op de pagina's over de specifieke rechten. In dit overzicht staan veelgestelde vragen.
Wil je CM contacteren?
Wil je je vraag met CM bespreken? We helpen je graag verder.
In de kijker
CM zet zich in om jouw rechten te versterken. Dat doen we met acties, infosessies, inspirerende verhalen, levenswenskaarten, info over de zorgvolmacht en meer.
'Een patiënt is meer dan zijn ziekte alleen. De patiënt heeft het recht dat er naar geluisterd wordt. En dat wordt te weinig gedaan.'
Jo Caers
Dit zijn je rechten als patiënt

Recht op een vrije keuze van zorgverlener
Jij beslist wie jou verzorgt. Als patiënt mag je altijd zelf je zorgverlener kiezen. En verandert er iets? Dan mag je op elk moment van zorgverlener veranderen.
Lees meerRecht op informatie over je gezondheidstoestand
Je hebt als patiënt recht op duidelijke informatie over jouw gezondheidstoestand. Zo kan je de juiste beslissingen nemen over je zorg. Jij beslist hoeveel je wil weten én wie er mag meeluisteren.
Lees meerHet recht om een klacht in te dienen bij een ombudsdienst
Werden een of meerdere van je patiëntenrechten niet gerespecteerd? Je hebt het recht om een klacht in te dienen bij een ombudsdienst.
Lees meerRecht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer
Tijdens elke behandeling en bij elke verwerking van je medische gegevens moet jouw privacy gerespecteerd worden. Jij bepaalt wie toegang heeft tot jouw info en wie aanwezig mag zijn bij jouw zorgmomenten.
Lees meer
Recht op een patiëntendossier
Elke zorgverlener houdt een dossier over jou bij. Dat is belangrijk, want zo kan jij rekenen op goede zorg. In jouw dossier staan alle gegevens die zorgverleners nodig hebben om jou correct te behandelen. Jij beslist wie het mag inkijken en wat erin komt.
Lees meerRecht op een vertegenwoordiger of vertrouwenspersoon
Je kan een of meerdere vertrouwenspersonen aanduiden om je te helpen bij het uitoefenen van je rechten. Als je zelf niet meer in staat bent om je rechten uit te oefenen, zal je vertegenwoordiger dat in jouw plaats doen.
Lees meerRecht op geïnformeerde toestemming en gezamenlijke besluitvorming
Jij beslist mee over je eigen zorg. Voor elke behandeling of ingreep heb je het recht om eerst alle nodige informatie te krijgen. Pas daarna geef jij toestemming.
Lees meerRecht op kwaliteitsvolle zorg
Als patiënt heb je recht op zorg van goede kwaliteit, afgestemd op jouw situatie en wensen. Samen met je zorgverlener bepaal je hoe de zorg eruitziet.
Lees meer
Recht op pijnbehandeling
Je hoeft pijn nooit zomaar te aanvaarden. Als patiënt heb je recht op pijnbehandeling. Elke zorgverlener moet actief aandacht hebben voor jouw pijn: om die te voorkomen, te meten, te behandelen en te verlichten.
Lees meer