Recht om een klacht in te dienen bij een ombudsdienst
Werden een of meerdere van je patiëntenrechten niet gerespecteerd? Je hebt het recht om een klacht in te dienen bij een ombudsdienst.

Een klacht vermijden
Een klacht indienen hoeft niet de eerste stap te zijn, dat kan je in onderstaande stappen lezen. Het is belangrijk om te proberen klachten zoveel mogelijk te vermijden.
Informeer je over je rechten als patiënt
Als patiënt heb je rechten, bijvoorbeeld recht op pijnbehandeling of recht op kwaliteitsvolle dienstverlening. In totaal zijn er 9 patiëntenrechten.
Praat met je zorgverlener
Werd een van je rechten niet gerespecteerd? Bespreek dit dan eerst met de zorgverlener. Zo kan je samen tot een oplossing te komen zonder dat je een klacht hoeft in te dienen.
Tip: schrijf al je vragen op voor je een gesprek hebt met de zorgverlener.
Schakel een ombudsdienst in
Kom je samen met je zorgverlener niet tot een oplossing? Spreek dan een ombudsdienst aan.
Als je een klacht indient, kan je je laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. Je kan die klacht zowel schriftelijk als mondeling doen bij de ombudsdienst. Kan je als patiënt zelf je wil niet uiten? Dan kan je vertegenwoordiger in jouw plaats een klacht indienen.
Waar dien je een klacht in?
- Heb je een klacht over een zorgverlener van een ziekenhuis?
- Heb je een klacht over een zorgverlener van een psychiatrisch ziekenhuis, een initiatief van beschut wonen of een psychiatrisch verzorgingstehuis?
- Heb je een klacht over een zorgverlener uit de ambulante sector? (bijvoorbeeld huisarts, specialist in privépraktijk, tandarts, arts in een rusthuis ...)
Wat doet een ombudsdienst?
De ombudsdienst luistert naar jouw klacht, bemiddelt tussen de betrokken partijen en zoekt naar een oplossing. Als er geen oplossing komt, verwijst de ombudspersoon je naar andere mogelijkheden om het conflict af te handelen. Je kan bijvoorbeeld contact opnemen met je ziekenfonds, het Fonds voor de medische ongevallen, de Federale commissie voor toezicht op de praktijkvoering in de gezondheidszorg, de Orde der artsen, een advocaat, de juridische eerstelijnsbijstand, de inspectiediensten van de gemeenschappen en de gewesten.
Let op. Er is een belangrijk verschil tussen klachtenbemiddeling, wat een ombudsdienst doet, en klachtenbehandeling. Een ombudsdienst wil met klachtenbemiddeling de betrokken partijen met elkaar verzoenen. Met klachtenbehandeling wil je als patiënt dat er een uitspraak gedaan wordt: heeft de zorgverlener al dan niet patiëntenrechten geschonden?