Online aangifte hospitalisatie
Als het doorsturen van je aangifte gelukt is, krijg je op het laatste scherm de tekst ‘Er is een e-mail met bijlage verzonden naar …’
Je krijgt ook een bevestiging op het e-mailadres dat bekend is bij CM. Kijk zeker je spamfolder na.
Bij het verwerken van je ziekenhuisfactuur wordt gecontroleerd of het ziekenhuis de medische kosten mocht aanrekenen. Zie je op de betaalbrief van CM-verzekeringen de vermelding 'betwisting Ledenverdediging'? Dan onderzoekt de dienst Ledenverdediging deze kost. Zie je dit niet? Dan is je ziekenhuisfactuur in orde.
Zijn het verschillende hospitalisaties voor dezelfde aandoening? Dan mag je deze allemaal toevoegen aan één aangifte.
Zijn het verschillende hospitalisaties voor verschillende aandoeningen? Dan doorloop je per aandoening de online aangifte.
Ook die factuur kan je online aangeven. Is de einddatum van je opname bekend? Dan mag je die al invullen bij ‘einddatum van de ziekenhuisopname’. Is de einddatum nog niet bekend en loopt de ziekenhuisopname nog door? Dan vul je bij ‘einddatum van de ziekenhuisopname’ de datum van aangifte in.
Voor je aangifte tel je de P- en G-factuur op. Heb je nog maar één van de twee facturen ontvangen? Wacht dan de tweede factuur af om beide samen in te dienen. Wil je toch graag al vroeger aangifte doen van je eerste factuur? Voeg dan een scan bij zodat we het juiste factuurbedrag hebben.
Neen, je ontvangt één bevestigingsmail met verschillende bijlagen. Per ingediende ziekenhuisfactuur zit er een samenvatting in de bijlage.
Vanuit je CM-profiel kan je enkel een online aangifte doen voor jezelf en je eventuele personen ten laste jonger dan 18 jaar. Elke persoon ouder dan 18 jaar moet zelf een CM-profiel aanmaken en in eigen naam een aangifte doen.
Neen, online aangifte doen voor een overleden familielid is niet mogelijk. In dit geval bezorg je de ziekenhuisfactuur en het ingevulde en ondertekende aangifteformulier aan CM-verzekeringen. Dat kan via [email protected] of via een CM-brievenbus.
Aangezien CM-verzekeringen je online aangifte onmiddellijk ontvangt, is de verwerkingstermijn van een online aangifte korter dan die van een aangifte op papier.
Staan de kosten van je pasgeborene op jouw ziekenhuisfactuur? Dan mag je die factuur op jouw naam indienen. Werd er een ziekenhuisfactuur opgemaakt op naam van je pasgeborene? Doe de aangifte dan op naam van je kind.
Heb je je ziekenhuisfactuur ontvangen? Neem ze bij de hand en ga van start met de aangifte. Hoe je dat doet, lees je hier.
Het factuurnummer vind je terug op de pagina 'Samenvatting van de kosten' van je ziekenhuisfactuur. Op Ziekenhuisfactuur vind je meer informatie over je ziekenhuisfactuur.
Op basis van de ‘reden van ziekenhuisopname’ kan CM-verzekeringen een correcte berekening maken van de terugbetaling van je hospitalisatie.
Hoe duidelijker en concreter je de reden van je hospitalisatie omschrijft, hoe beter CM-verzekeringen de terugbetaling in de kosten van de voor- en nazorg kan berekenen.
Tenzij anders vermeld betalen CM-Hospitaalplan en CM-Hospitaalplan Plus het grootste deel van je medische kosten terug die rechtstreeks verband houden met je ziekenhuis. Daar hoef je zelf geen actie voor te ondernemen. Voor CM-Hospitaalplan gaat dat over de medische kosten in de periode vanaf 1 maand voor tot en met 3 maanden na je opname. Voor opnames vanaf 1 januari 2025 wordt die periode uitgebreid naar 2 maanden voor tot en met 4 maanden na je opname.
CM-verzekeringen verwerkt automatisch al deze gerelateerde kosten op volgende momenten:
- 4 maanden na je ontslag uit het ziekenhuis
- 7 maanden na je ontslag uit het ziekenhuis
- 10 maanden na je ontslag uit het ziekenhuis (voor opnames vanaf 1 januari 2025)
Nog beter verzekerd? CM-Hospitaalplan Plus geeft een terugbetaling voor de kosten van onderzoeken die rechtstreeks verband houden met je ziekenhuisopname 2 maanden voor tot 6 maanden na je opname.
Dan voeg je je factuur zelf toe als pdf-, jpg- of png-bestand. Let op, voeg alle pagina’s van de ziekenhuisfactuur toe: zowel ‘samenvatting van de kosten’ als de ‘detailfactuur’.
Sommige ziekenhuizen splitsen de medische kosten van een hospitalisatie over twee afzonderlijke facturen: een P-factuur en een G-factuur. De letter P of G staat dan in het factuurnummer. Een P-factuur bevat de kosten van het verblijf, apotheek en diverse andere kosten. Een G-factuur bevat de kosten van de honoraria van de artsen en paramedici.
Andere ziekenhuizen werken met één ziekenhuisfactuur voor alle medische kosten.
Een ongeval is een onverwachte, ongewenste gebeurtenis. Onder ongeval verstaat CM-verzekeringen een verkeersongeval, sportongeval, arbeidsongeval, ongeval op school of in de jeugdbeweging, privéongeval (onverwachte, ongewenste gebeurtenis in de privésfeer bv. een val van de trap).
CM-verzekeringen betaalt nooit de factuur rechtstreeks aan het ziekenhuis, dat doe je zelf. Let erop dat de betaling aan het ziekenhuis op tijd gebeurt.
De terugbetaling van CM-verzekeringen wordt op jouw rekening overgeschreven.