Communicatie en vrije tijd voor personen met een handicap
Bij heel wat instanties kan je genieten van kortingen en terugbetalingen voor bepaalde communicatie- of vrijetijdsvoorzieningen.
Personen met een handicap kunnen rekenen op diverse sociale tarieven voor communicatie en allerlei voordelen voor sport-, cultuur- en vrijetijdsactiviteiten: van BlueAssist, een sociaal internettarief tot een European Disability Card.
BlueAssist
BlueAssist helpt mensen die moeite hebben om een eenvoudige vraag te stellen, bijvoorbeeld omdat ze een verstandelijke beperking of beginnende dementie hebben. Met behulp van BlueAssist-kaartjes of de BlueAssist-app voor smartphones kunnen ze hun vraag aan anderen tonen.
Meer info via de website van Blue Assist.
Sociaal internettarief
Je geniet een gunstig maximumtarief van internet op een vaste locatie. Die internetverbinding moet voldoen aan een aantal technische minimumvereisten.
Er zijn twee tariefformules:
- Ofwel een maximumprijs van 19 euro per maand voor internet op een vaste locatie
- met minimale snelheden van 30 Mbps (download) en 4 Mbps (upload) met minstens 150 GB data.
- Ofwel een maximumprijs van 40 euro per maand voor internet op een vaste locatie
- met minimale snelheden van 30 Mbps (download) en 4 Mbps (upload) met minstens 150 GB data
- in combinatie met minimum 1 of meerdere andere diensten (bv. televisie en/of telefonie en/of mobiele telefonie, …) afhankelijk van de telecomoperator.
Daarnaast krijg je een korting van 50 procent op de installatiekosten.
Check via de sociaalinternetaanbod.economie.fgov.be of je in aanmerking komt voor het sociaal internettarief.
Als je hier recht hebt op, kan je dit bij de volgende telecomoperatoren aanvragen: Telenet, Proximus, VOO (niet in Vlaanderen).
0800 66 051
0800 22 800
078 50 50 50
Het sociaal internettarief vervangt het vroegere sociaal telefoontarief. Dat verdwijnt geleidelijk, bv. bij het overlijden of de verhuis van een rechthebbende. Je kan het niet meer aanvragen.
European Disability Card
Personen met een handicap kunnen op vertoon van de European Disability Card (EDC) genieten van voordelen bij allerlei sport-, cultuur- en vrijetijdsactiviteiten. De kaart wordt gratis op naam afgeleverd en is telkens geldig voor vijf jaar. Aangezien de kaart geldt als bewijs dat je erkend bent als een persoon met een handicap kan ze ook van pas komen in (crisis)situaties waar je hulp nodig hebt.
Voorwaarden en meer info via het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), de FOD Sociale Zekerheid of de site European Disability Card.