Pas op voor phishing. Kreeg je recent een mail met de vraag om je zorgpremie te betalen? Wees voorzichtig met wat je aan wie betaalt. Hoe herken je een valse e-mail?

Wat betekent het regeerakkoord voor jou?

Witte rook uit de wetstraat: de nieuwe federale regering is er. De veelbelovende en noodzakelijke hervormingsmaatregelen in de gezondheidszorg zijn een lichtpuntje. Maar toch zijn we niet helemaal tevreden. Wat betekent het regeerakkoord precies voor jou?

Het lijkt erop dat gezondheidszorg hoog op de agenda staat. Er is ambitie om de zorg beter te organiseren zodat de schaarse middelen goed worden ingezet. Zo wordt de hervorming van ziekenhuizen verdergezet om onder andere de ziekenhuisopnames met overnachtingen te verminderen en over te schakelen naar meer dagopnames en thuiszorg. Kwaliteit staat voorop door hooggespecialiseerde zorg te concentreren.

Er worden ook meer inspanningen op vlak van preventie beloofd. Want voorkomen dat je ziek wordt, is beter dan genezen. Dat juichen we toe. Maar nog niet alles is concreet.

Eerlijk tarief bij doktersconsultatie

De regering wil ook de ereloonsupplementen beperken, zowel bij ambulante zorg als in het ziekenhuis. En ze voeren de druk op bij zorgverleners om zich te conventioneren. Dat wil zeggen dat ze zich aan de afgesproken tarieven moeten houden. Als je dus op consultatie gaat, betaal je niet meer dan nodig.

De derdebetalersregeling, waardoor je je gezondheidskosten niet moet voorschieten, wordt uitgebreid. Ook de maximumfactuur, onder andere voor psychiatrische patiënten, wordt verbeterd.

Plaats in de zorg

Er komt aandacht voor mentale gezondheid met nadruk op meer samenwerking tussen de instanties die zich nu al inzetten op vlak van geestelijke gezondheidszorg. Het moet voor iedereen duidelijk zijn waar die terecht kan voor welke zorg. Medicatie moet samen gaan met therapie. Het aanbod aan eerstelijnspsychologische zorg wordt uitgebreid. Ook de zorg bij het levenseinde of palliatieve zorg wordt uitgebreid en krijgt zo terug de plaats die deze zorg verdient.

Ben je één dag ziek? Je kunt thuis uitzieken, want een ziektebriefje is niet nodig. Je mag maximum twee keer per jaar een dag ziek zijn zonder briefje, tijdens vorige regeerperiode mocht dit nog drie dagen. Het behouden van de mogelijkheid om één dag ziek thuis te blijven zonder een ziektebriefje is een win-win, want het vermindert ook administratieve overlast bij huisartsen.

Toch nog zorgen

De besparingsmaatregen zoals het besparen op de welvaartsenveloppe, het plafonneren van de sociale voordelen en de beperking van werkloosheid in de tijd, betreuren wij. Het zal leiden tot een verarming van de laagste inkomensgroepen. En we weten dat armoede een impact heeft op de gezondheid. Want wie niet genoeg geld heeft, wordt sneller ziek.

Uit onze eigen studie weten we dat mensen die in achtergestelde wijken zijn opgegroeid, vaker worden opgenomen in het ziekenhuis en meer beroep doen op spoeddiensten. En ze nemen minder deel aan bevolkingsonderzoeken, zoals bijvoorbeeld een screening voor borstkanker. Armoedepreventie is een belangrijke vorm van gezondheidspreventie.

Levenskwaliteit moet vooropstaan

De druk om terug te gaan werken bij wie ziek is, ligt zeer hoog. De nieuwe regering beschouwt langdurig zieken in de eerste plaats als een soort werklozen. Dat is contraproductief: langdurig zieken zijn in de eerste plaats ziek. Ze moeten eerst de kans krijgen om te genezen en dan pas kunnen ze terug gaan werken. Daar moeten ze de gepast begeleiding en kansen voor krijgen, ook op vlak van aangepast werk. Levenskwaliteit moet vooropstaan.

Er zijn nog te weinig concrete preventieve maatregelen om te vermijden dat mensen ziek worden. Het invoeren van het familiekrediet en het behoud van de landingsbanen zijn een positieve stap in de richting van een betere work-life balance voor heel wat (groot)ouders, maar ook aan de werkgeverszijde mogen de inspanningen concreter worden.