Phishing
Er zijn valse e-mails in omloop waarin oplichters je vragen - zogezegd in naam van CM - om bepaalde gegevens in je CM-profiel bij te werken. Ga hier niet op in. Controleer altijd of de berichten die je ontvangt effectief van CM komen.
Wat is phishing?
Phishing is een vorm van oplichting waarbij criminelen proberen je persoonlijke gegevens te achterhalen. Ze doen dit door bijvoorbeeld e-mails te sturen waarbij ze zich voordoen als een vertrouwde partij, zoals een bank of een ziekenfonds. Je wordt dan - vaak dringend - verzocht om je gegevens bij te werken door op een link te klikken die lijkt op een link die je kent, maar die je naar een valse site brengt.
Hoe herken je valse e-mails?
Controleer de afzender
Zie je enkel een naam van de afzender en geen volledig e-mailadres? Dan kun je dat controleren door ernaar te wijzen (computer) of door je vinger een seconde op de naam te houden (telefoon/tablet).
✅ CM stuurt altijd mails met een afzender die eindigt op '@cm.be' of '@info.cm.be'.
❗Blijf waakzaam zelfs bij afzenders die veilig lijken en controleer het volledige bericht.
Andere afzenders zijn te wantrouwen. Bijvoorbeeld:
- ❌ [email protected]
- ❌ [email protected]
- ❌ [email protected]
- ❌ [email protected]
- ❌ [email protected]
- ❌ Christelijke mutualiteit <[email protected]>
Controleer de link ZONDER er op te klikken
In een valse e-mail word je vaak gevraagd om je persoonlijke gegevens bij te werken door te klikken op een link. Controleer de link door ernaar te wijzen zonder te klikken (computer) of door je vinger een seconde op de link te houden en niet te tikken (telefoon/tablet).
✅ CM zal je in e-mails altijd doorverwijzen naar www.cm.be, mijn.cm.be of campaigns.cm.be.
Andere sites zijn te wantrouwen. Bijvoorbeeld:
- ❌ www.cm-beheren.com
- ❌ dfjhuhs.sbs
E-mails met een link die niet verwijst naar de CM-site:
- Zeker niet klikken op de link.
- Stuur de e-mail door naar [email protected].
Enkele voorbeelden
Met enkele voorbeelden tonen we hoe oplichters te werk gaan om je geld of gegevens te bemachtigen. Dit kan je helpen om soortgelijke pogingen te herkennen.
Wat te doen als je niet zeker bent?
Valse e-mails spelen in op onzekerheid. Zijn je gegevens nog correct? Pas ze aan voor het te laat is... Oplichters doen dit om je te laten klikken op de valse link in de e-mail. Wil je toch je gegevens nakijken?
- Ga naar de CM-site met de url https://www.cm.be en log in op jouw profiel om je gegevens daar te controleren.
- Neem contact op met CM en vraag informatie over de e-mail.
Wat moet je doen als je merkt dat je gegevens gelekt zijn?
Je gegevens weer laten verdwijnen van het internet is onmogelijk. Wat je wel snel kan en moet doen, is de wachtwoorden die je gebruikte op de getroffen platformen onmiddellijk veranderen. Als je hetzelfde wachtwoord op verschillende plaatsen gebruikt, wat wij stellig afraden, dan moet je het op al die plaatsen veranderen. Gebruik voortaan overal waar dat kan tweestapsverificatie.
Let ook op voor andere vormen van oplichting
Naast de valse berichten via e-mail krijgen we ook reacties van leden die telefonisch of zelfs in persoon benaderd werden met de vraag om persoonlijke gegevens door te geven of een betaling uit te voeren. Ook hier geldt: wees waakzaam en ga na of de boodschap effectief van CM komt. Bij de minste twijfel: ga er zeker niet op in.