Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Neerslachtigheid

De dagen zijn kort en donker. En dat werkt ook op het gemoed. Is het normaal om je soms neerslachtig te voelen? En wanneer moet je aan de alarmbel trekken?

Wat is het?  

Neerslachtigheid betekent dat je meer moeite hebt om vrolijk te reageren en minder energie hebt. Je voelt je triest, ongelukkig of gespannen. Deze gevoelens zijn van korte duur. Na enkele dagen tot weken gaat het steeds beter en voel je je weer de oude.

Wat is de oorzaak?

Neerslachtige gevoelens zijn een normale reactie op moeilijkheden zoals jobverlies, ruzie, een stukgelopen relatie … Ook zorgen over geld, gezondheid of je gezin kunnen je neerslachtig maken. Op bepaalde momenten in het leven loop je meer risico om je somber te voelen: enkele dagen voor de menstruatie, kort na de bevalling, tijdens de puberteit, als de kinderen het huis uit gaan of na de pensionering. 

Wat kan je er zelf aan doen?  

Gun jezelf tijd om tegenslagen te verwerken. Werk aan je veerkracht. Zo kan je momenten van neerslachtigheid beter aan, wegen ze minder zwaar of duren ze minder lang. Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht, een goede slaaphygiëne en een gezonde levensstijl met gezonde voeding. Praat erover met vrienden en familie. Heb je het gevoel dat je bij niemand terecht kan? Bij Tele-Onthaal zijn er altijd mensen die luisteren (telefoneer 106 of chat). 

Wanneer moet je naar de dokter?

Houden de sombere gevoelens langer dan twee weken aan, keren ze steeds terug of belemmeren ze je dagelijks functioneren? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan samen met jou bekijken wat nodig is en je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog. Grijp nooit op eigen initiatief naar medicatie, pepmiddelen of vitamines.