Depressie
Als men zich na een langere periode niet over gevoelens van ernstige somberheid kan zetten, is er sprake van een depressie. Een op vijf, zowel jong als oud, wordt met deze ziekte geconfronteerd.

Over het algemeen geneest een depressie na enkele maanden. Bij tien tot twintig procent van de patiënten ontwikkelt een depressie zich tot een meer chronische vorm, die lang kan aanslepen.
Ondanks de bekendheid van de aandoening is depressie nog steeds een verkeerd begrepen ziekte. Heel wat mensen beschouwen de aandoening als een louter psychisch probleem, waarvoor de oplossing een kwestie is van wilskracht en morele weerstand. Een totaal onterechte visie, want een depressie is een ziekte zoals elke andere ziekte.
Wat is de oorzaak?
Meestal ligt een combinatie van verschillende factoren aan de basis van een depressie:
- biologische oorzaken zoals ziektes (bijv. schildklieraandoeningen), bepaalde geneesmiddelen, alcohol, drugs ... Ze verstoren het evenwicht tussen de stoffen die verantwoordelijk zijn voor de hersenactiviteit.
- psychische oorzaken zoals je karakter, de vaardigheid om problemen op te lossen, de steun van je omgeving ...
- sociale oorzaken zoals negatieve gebeurtenissen (ontslag, ziekte, overlijden van een geliefde) of ingrijpende veranderingen (bijv. de geboorte van een kind)
Wat kun je zelf doen?
Wanneer moet je naar de arts?
Houden je klachten langer dan twee weken aan, contacteer dan je huisarts.
Het is belangrijk de depressie in een zo vroeg mogelijk stadium vast te stellen en zo snel mogelijk een arts te raadplegen. De familie speelt een cruciale rol, zowel bij het herkennen van de ziekte en de beslissing om een arts te raadplegen, als bij de ondersteuning en begeleiding van de zieke.
Bij een ernstige depressie kan het leven zo ondraaglijk lijken dat je zelfs naar de dood verlangt. Bel meteen je huisarts als je herhaaldelijk aan zelfdoding denkt of daarvoor plannen maakt.
De behandeling is afhankelijk van de graad van de depressie. Bij een milde vorm zal de arts een afwachtende houding aannemen. In veel gevallen kunnen eenvoudige, ondersteunende gesprekken een gunstig effect hebben, zodat de patiënt uit het dal komt.
Bij ernstige vormen van depressie kan de arts geneesmiddelen voorschrijven en/of psychotherapie.
Een depressie gaat meestal vanzelf over, ook al kan het drie tot zes maanden duren.
Elise Rummens
Elise is onze huisdokter. Haar stokpaardje op het vlak van gezondheid is beweging. Daarom zie je haar op dinsdagavond springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Dan heeft ze haar wekelijkse parkourtraining.
Preventie-arts CMBronnen
‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’ - dokter Michiel Callens - uitgeverij Lannoo, 2009, 319 pagina’s
Factcheck: Voorkomt wandelen een depressie?
Ontdek het in LeefProbeer te aanvaarden dat je depressief bent. Heb geduld en neem de tijd.
Elise Rummens