Psychische problemen
Iedereen heeft wel eens periodes waarin men het moeilijker heeft. Dat is normaal, het hoort bij het leven. Gepest worden op school, onverwacht een naaste verliezen, kampen met een chronische ziekte ... Het kan leiden tot klachten zoals slaapproblemen, stress of veel piekeren.
Als deze klachten langdurig aanhouden en ze het dagelijks functioneren beperken (sociaal en professioneel), is er sprake van een psychische aandoening. Enkele veelvoorkomende zijn burn-out, depressie, angststoornissen en alcoholmisbruik.
Hoe je met tegenslagen en klachten omgaat, wordt bepaald door verschillende factoren. Die kunnen biologisch, psychologisch of sociaal van aard zijn.
Door de combinatie en opstapeling van kwetsbaarheidsfactoren en stressvolle gebeurtenissen kan eenzelfde gebeurtenis op iedereen een andere impact hebben. De ene voelt zich enkele dagen of weken niet goed in zijn vel, heeft psychische klachten, maar daarna lijkt het vanzelf weer over te gaan. Anderen blijven er langer mee rondlopen, waardoor psychische aandoeningen kunnen ontstaan.
700.000 Vlamingen
Een op de vier Vlamingen krijgt te maken met een ernstige psychische aandoening. Concreet kampen er momenteel ongeveer 700.000 Vlamingen mee.
- twaalf procent van de Vlaamse werknemers loopt het risico op een burn-out;
- twintig procent van de vrouwen en tien procent van de mannen wordt ooit geconfronteerd met een vorm van depressie;
- een op de acht mensen kampt met een angststoornis;
- tien procent van de Vlamingen vertoont problematisch alcoholgebruik.