Nieuwe M/25-overeenkomst
Communicatie vanuit het Nationaal Intermutualistisch College

De nieuwe M/25-overeenkomst is een cruciaal moment voor de toekomst van de kinesitherapie. Uw keuze om al dan niet toe te treden bepaalt niet alleen uw eigen positie, maar ook de toegankelijkheid van zorg voor uw patiënten en de toekomst van de sector. Het is ook een waardemeter voor de bereidheid van de kinesitherapeuten om verder te investeren in een conventiemodel.
Via conventies hernieuwen kinesitherapeuten en verzekeringsinstellingen een afspraak: de verzekeringsinstellingen zijn bereid om sociale zekerheidsmiddelen in te zetten voor terugbetaling en in ruil garanderen de kinesitherapeuten tariefzekerheid aan hun patiënten.
Doordat een regering en een politieke beslissing over het zorgbudget voor 2025 lange tijd uitbleven, is er geen extra financiering beschikbaar. De beroepsorganisatie beëindigde eind 2024 de overeenkomst, waardoor er sinds 1 januari 2025 geen conventie meer van kracht is en indexering niet mogelijk was.
Om stabiliteit te waarborgen, heeft het Verzekeringscomité een nieuwe overeenkomst opgesteld die u individueel wordt voorgelegd. Er is veel onduidelijkheid ontstaan, daarom informeren wij u graag, zodat u een goed onderbouwde keuze kunt maken.
Wat betekent dit voor u als kinesitherapeut?
De nieuwe overeenkomst loopt van 1 januari 2025 tot eind 2026, tenzij er eerder een nieuwe conventie wordt afgesloten. Tot de uiterste aanvaardingsdatum blijft uw conventiestatus van 2024 gelden. Daarna wordt uw status aangepast op basis van uw keuze.
In januari 2025 blijven de tarieven van 2024 gelden. Vanaf februari is een indexering van 2,68% mogelijk. Deze stijging geldt voor alle prestaties. In voorgaande jaren werd de indexering selectief toegepast, zodat sommige prestaties toen meer konden stijgen.
Als geconventioneerde kinesitherapeut geniet u naast de gekende voordelen – zoals het sociaal statuut en een telematicapremie van 800 euro – in 2025 ook van een extra premie. Hiervoor wordt 4,5 miljoen euro verdeeld onder alle geconventioneerde kinesitherapeuten die aan de voorwaarden voldoen.
Wat betekent dit voor uw patiënten?
Conventie zorgt voor tariefzekerheid en toegankelijkheid. Bij niet-geconventioneerde kinesitherapeuten zijn enkel patiënten met verhoogde tegemoetkoming beschermd tegen supplementen en lagere terugbetaling. Een voldoende aantal geconventioneerde kinesisten blijft daarom cruciaal.
Waarom deze keuzes in de M/25-overeenkomst?
Om budgetverlies te voorkomen, worden ongebruikte budgetten anders ingezet:
- Indexbudget januari 2025 kon door het ontbreken van een conventie niet toegepast worden en wordt nu gebruikt voor de extra premie.
- Omdat de onderhandelingen voor het frailty-project niet helemaal afgerond waren, en om het budget niet verloren te laten gaan, worden de middelen ervoor in 2025 besteed aan de extra premie. We werken de knelpunten verder weg zodat het budget in 2026 effectief gebruikt kan worden om frailty bij ouderen te screenen.
- Een lineaire verdeling van de beschikbare honoraria zou per prestatie slechts tot een minimale verhoging leiden. Daarom steunen de verzekeringsinstellingen de keuze om de niet-gebruikte middelen te herverdelen onder de geconventioneerde kinesitherapeuten in de vorm van een extra premie.
Rol van de verzekeringsinstellingen & tariefzekerheid voor leden
De verzekeringsinstellingen overleggen met vertegenwoordigers van de kinesitherapiesector binnen de Overeenkomstencommissie en de Technische Raad voor Kinesitherapie. Samen streven we naar toegankelijke, kwaliteitsvolle en duurzame zorg. We nemen de signalen uit de sector serieus en blijven ons inzetten voor gezamenlijke oplossingen binnen een constructief en stabiel kader van wederzijds respect.
Naast financiële middelen – zoals de extra investering van 65 miljoen euro in 2023 en 2024 – ijveren we ook voor:
- erkenning van competenties
- minder administratieve lasten
- een grondige vernieuwing van de nomenclatuur
Want respect voor de sector gaat verder dan alleen betere honoraria.
Wat brengt de toekomst?
We werken aan een nomenclatuur die beter aansluit bij de zorgnoden van patiënten, rekening houdt met de competenties van kinesitherapeuten, gericht is op kwaliteit en goede communicatie, en toegankelijk is voor zowel patiënten als zorgverleners.
Gesprekken over directe toegang tot kinesitherapie zonder medisch voorschrift zijn gaande, met de uiteindelijke beslissing bij het parlement.
In afwachting van de vernieuwde nomenclatuur werken verzekeringsinstellingen en beroepsorganisaties aan verbeteringen die de praktijk efficiënter maken en de toegang tot zorg beter afstemmen op de patiënt, zoals groepszittingen en aanpassingen voor specifieke doelgroepen.
Er is een groeiende behoefte aan preventie en een geïntegreerde zorgaanpak. Verzekeringsinstellingen willen de rol van de kinesitherapeut hierin versterken.
Daarnaast wordt ingezet op digitalisering van aanvragen en attesteringen via kine-software, inclusief een digitaal verwijsvoorschrift, wat administratieve vereenvoudiging en minder papierwerk bevordert.
We blijven ons inzetten om kinesitherapeuten te ondersteunen en de kwaliteit van zorg te waarborgen.
