Hulp bij terugkeer naar het werk
Het is niet makkelijk om na een periode van arbeidsongeschiktheid terug te keren naar het werk.
Sommige mensen zijn onzeker of weten niet of ze al klaar zijn om de stap te zetten en terug aan het werk te gaan. Gelukkig bestaan er initiatieven en hulp om die terugkeer naar de werkvloer kleiner te maken.
Terug-naar-werktraject
Terug naar werk is een vrijwillig traject waarbij een terug-naar-werk-coördinator van CM je ondersteunt en helpt zoeken naar gepaste begeleiding voor je terugkeer naar de arbeidsmarkt. Dat kan door aangepast werk, ander werk of een opleiding. Hiervoor kan hij je doorverwijzen naar partners zoals VDAB, de preventieadviseur of de arbeidsarts.
Hoe verloopt een terug-naar-werk-traject?
Het verloop van een terug-naar-werk-traject hangt af van wie het initiatief neemt om het op te starten.
Een terug-naar-werk-traject, wat is dat? Coördinator Florence legt het uit.
- Tien weken nadat je arbeidsongeschikt bent geworden, ontvang je een vragenlijst.
- Je bent verplicht om de vragenlijst binnen de week in te vullen. Je kunt hiervoor hulp vragen aan de terug-naar-werk-coördinator.
- Tijdens de vierde maand van je arbeidsongeschiktheid evalueert de arts of je in staat bent om het terug-naar-werk-traject te starten. Dit op basis van de vragenlijst en je medisch dossier.
- Zo ja, ontvang je een uitnodiging voor een eerste afspraak bij de terug-naar-werk-coördinator.
- Zo neen, zal de adviserend arts later opnieuw een inschatting maken van je situatie.
- De eerste afspraak bij de terug-naar-werk-coördinator volgt een maand na de doorverwijzing. Daar komen deze zaken aan bod:
- de rol van de terug-naar-werk-coördinator bij de begeleiding en opvolging van het traject;
de eerste stap in het traject; - de mogelijkheid om een re-integratietraject te volgen bij je huidige werkgever onder begeleiding van de preventieadviseur-arbeidsarts;
- de mogelijkheid om een re-integratietraject te volgen onder begeleiding van de terug-naar-werk-coördinator.
- de rol van de terug-naar-werk-coördinator bij de begeleiding en opvolging van het traject;
- Je bent verplicht om op de eerste afspraak aanwezig te zijn. Tijdens de afspraak beslis jij met de terug-naar-werk-coördinator of het zinvol is om een traject te starten.
Als je arbeidsongeschikt bent, kun je op elk moment de terug-naar-werk-coördinator om een eerste afspraak vragen. Die afspraak kan ook digitaal verlopen met Doktr.
- Neem contact op met CM.
- Indien nodig ontvang je een vragenlijst. Je bent verplicht om deze binnen de week in te vullen. Je kunt hiervoor hulp vragen aan de terug-naar-werk-coördinator.
- De eerste afspraak bij de terug-naar-werk-coördinator volgt een maand daarna. Daar komen deze zaken aan bod:
- de rol van de terug-naar-werk-coördinator bij de begeleiding en opvolging van het traject;
- de eerste stap in het traject;
- de mogelijkheid om een re-integratietraject te volgen bij je huidige werkgever onder begeleiding van de preventieadviseur-arbeidsarts;
- de mogelijkheid om een re-integratietraject te volgen onder begeleiding van de terug-naar-werk-coördinator.
Wat kun je verwachten van een terug-naar-werk-traject en wat moet je doen?
Meer weten?
Vind hieronder een antwoord op je vragen.
Ben je werknemer, werkloze of zelfstandige en ben je arbeidsongeschikt? Dan kun je in het terug-naar-werk-traject stappen op voorwaarde dat je volgens de adviserend arts zowel fysiek als psychisch voldoende hersteld bent om opnieuw te werken.
'Iedereen die arbeidsongeschikt is, kan beroep doen op het traject.'
Adviserend arts Christophe
Afhankelijk van je situatie, zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld deeltijds starten of een opleiding volgen. Belangrijk is een oplossing op maat vinden die jij kunt volhouden.
Deeltijds werken of een opleiding volgen, er zijn verschillende mogelijkheden.
Neen, maar als je vragen of hulp nodig hebt, kun je altijd contact opnemen met de terug-naar-werk-coördinator via dit formulier.
Heb je vragen of twijfels over deeltijds terug te gaan werken? De coördinator helpt jou.
- De adviserend arts van CM kan het traject opstarten na een medisch onderzoek. Hij verwijst je dan door naar de terug-naar-werk-coördinator voor een eerste afspraak. Deze afspraak is verplicht. Voel je je toch niet klaar voor zo'n traject? Geen zorgen, dan kun je dit tijdens het gesprek bespreken met de coördinator.
- Als je arbeidsongeschikt bent, kun je ook zelf het traject opstarten: neem contact op via dit formulier voor een eerste afspraak.
Je bespreekt samen welk traject haalbaar lijkt om terug naar het werk te gaan.
- De adviserend arts evalueert je arbeidsongeschiktheid. Daarvoor overlegt hij met andere partijen, zoals je huisarts. De adviserend arts is ook een raadgever en begeleider tijdens deze periode. Hij maakt een overzicht van alle stappen die je kunt nemen om terug aan de slag te gaan. Daarvoor houdt hij rekening met jouw situatie.
- De arbeidsarts bewaakt de gezondheidstoestand van werknemers. Hij gaat na wat de mogelijkheden zijn om opnieuw op te starten, specifiek in jouw bedrijf. Dit gaat bijvoorbeeld over het aantal uren dat je mag hervatten of over aangepast werk.
- De terug-naar-werk-coördinator helpt je op weg en is een tussenpersoon tussen jou en andere partners die kunnen helpen in de terugkeer naar het werk.
Een raadgever en begeleider tijdens je traject, daar kun je op rekenen.