Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Goede mondhygiëne

Een gezond gebit bezorgt je niet alleen een stralende glimlach, het beïnvloedt ook je algemene gezondheid.

Je houdt je gebit gezond dankzij een goede mondhygiëne. Minstens tweemaal per dag goed poetsen met de juiste hulpmiddelen is hierbij heel belangrijk.

Tandenborstel en tandpasta

Tandenborstel

  • Een goede tandenborstel heeft een smalle, korte borstelkop. Zo kun je overal gemakkelijk bij.
  • Als de haren van de tandenborstel uiteen wijken, vervang je hem best. Vervang in elk geval na drie maanden.
  • Kies een niet te harde tandenborstel.
  • De steel moet gemakkelijk in de hand liggen. Voor kinderen bestaan er aangepaste, kleinere exemplaren. 
  • Een elektrische tandenborstel kan helpen voor een goede tandhygiëne. Toch moet je ook met een elektrische tandenborstel minstens twee minuten poetsen en ervoor zorgen dat je alle vlakken van alle tanden grondig poetst.
  • Spoel na het poetsen de borstel goed uit, droog hem en zet hem in een beker of houder met de borstelkop rechtop. Bewaar elke borstel apart. Een houder of beker waar alle borstels tegen elkaar zitten, is af te raden.

Tandpasta

  • Een beetje tandpasta, ongeveer ter grootte van een erwt, volstaat. Te veel pasta gaat schuimen, zodat je minder goed ziet waar je poetst.
  • Gebruik tandpasta met fluoride. Dat beschermt het tandglazuur en maakt het sterker. Het helpt bovendien zwakke plekjes in het glazuur te dichten. Gebruik bij kinderen een kindertandpasta met maximaal 1.000 ppm fluoride. Vanaf zes jaar kun je de gewone tandpasta gebruiken. 
  • Tandpasta bevat schuurmiddelen waardoor tandplak beter kan worden verwijderd. Gebruik geen tandpasta's die extra schuurmiddelen bevatten (bv. tandpasta's voor rokers en voor 'witte tanden'). Bij langdurig gebruik kunnen ze zichtbare schade berokkenen aan het glazuur.

Tanden poetsen

Wanneer?

  • Poets de tanden minstens tweemaal per dag grondig. Neem daarvoor minstens twee minuten de tijd. 
  • Poets je tanden zeker 's morgens, voor of na het ontbijt en 's avonds voor het slapengaan.

Bloedend tandvlees wijst op een ontsteking van het tandvlees. Dit komt meestal door onvoldoende mondhygiëne en is dus geen reden om niet te poetsen. Integendeel. Een bezoek aan de tandarts is meestal aangewezen om het onderliggend probleem aan te pakken.

Hoe?

  • Poets de tanden volgens een vast schema om geen plaatsen te vergeten.
  • Plaats de tandenborstel horizontaal met de haren schuin naar het tandvlees. Zorg ervoor dat de borstel de tandvleesrand raakt, omdat tandplak zich vooral daar vastzet.
  • Poets eerst de buitenkant en nadien de binnenkant van alle tanden. Maak ter plaatse kleine cirkelvormige bewegingen en zet niet te veel kracht op de tandenborstel.
  • Voor de binnenzijde van de snijtanden hou je de borstel verticaal met de haartjes schuin.
  • Poets ten slotte de kauwvlakken met heen en weer gaande bewegingen.

Het tandvlees zelf hoef je niet te poetsen. De cellen van het tandvlees vernieuwen immers snel, wat zorgt dat bacteriën zich niet opstapelen.

Poetskaart voor kinderen

Hebben je kinderen een geheugensteuntje nodig om geen enkele poetsbeurt over te slaan? Kies een leuke poetskaart van Ben de Bever. 

Ruimte tussen de tanden reinigen

Zelfs bij goed poetsen, worden de ruimten tussen de tanden en tussen de tanden en het tandvlees onvoldoende gereinigd. Helaas stapelt het tandplak zich net in die moeilijk bereikbare ruimten makkelijk op. 

Het reinigen van deze ruimten is dus heel belangrijk om gaatjes en tandvleesontsteking te vermijden. Doe dit een keer per dag, vooraleer je je tanden poetst. Hiervoor bestaan aangepaste hulpmiddelen. Bespreek met je tandarts welk hulpmiddel voor jou het meest geschikt is.  

Tandzijde of floss

Met tandzijde of floss verwijder je de tandplak op plaatsen waar je met de tandenborstel niet bij kunt. 

  • Gebruik een draad van ongeveer 40 cm. Wikkel de uiteinden losjes om de middelvinger. Hou een stukje van enkele cm tussen duim en wijsvinger.
  • Trek de strakgespannen draad over het contactpunt tussen de tanden en trek hem stevig tegen een zijvlak aan. Maak heen en weer gaande schuurbewegingen vanaf het contactpunt naar het tandvlees en terug. Doe daarna hetzelfde met het zijvlak van de tand ernaast.

Flossen vraagt enige handigheid. Vraag aan de tandarts het gebruik van tandzijde te tonen. Bij kinderen is het gebruik van tandzijde niet aanbevolen.

Tandenstokers

De tandarts kan ook tandenstokers aanraden en het gebruik ervan aanleren. Een houten tandenstoker met driehoekige vorm en een platte kant is het best aangepast aan de ruimte tussen de tanden en geeft dan ook het beste resultaat. Kies een tandenstoker met een niet te scherpe punt.

Bij kinderen is het gebruik van tandenstokers niet aanbevolen.

Andere hulpmiddelen

Er bestaan nog andere hulpmiddelen om tussen de tanden te poetsen, zoals borsteltjes of aangepaste tandenborstels. Vraag je tandarts om raad.

Tong poetsen

Ook achteraan op de tong groeien veel bacteriën en wordt er plak gevormd. Het poetsen van de tong hoort daarom bij een goede basishygiëne van de mond. Het helpt bovendien tegen een slecht ruikende adem.

Poets de tong dagelijks, aansluitend op het poetsen van de tanden. Dit kan met een gewone tandenborstel of tongschraper, maar gebruik geen tandpasta. Ga twee keer over de rug van de tong. Begin zo ver mogelijk achteraan op de tong en borstel of schraap in één beweging naar voor. 

Goed gepoetst?

Een goed gepoetst gebit ziet er niet noodzakelijk hagelwit uit. De tanden moeten wel glad zijn.

Een plakverklikker helpt om te testen of je goed gepoetst hebt. Dat is een tablet of vloeistof met blauwe of rode kleurstof die de tandplak kleurt. Plakverklikkers zijn te koop bij de apotheker.

  • Kauw de tablet fijn na het poetsen.
  • Verspreid met de tong de kleurstof rond alle tanden.
  • Wacht even, spuw de resterende kleurstof uit en spoel de mond.
  • Tandplak die niet volledig weggepoetst is, neemt de kleur van de tablet of vloeistof op. De plaatsen waar niet goed gepoetst is, worden op die manier zichtbaar.

Een plakverklikker gebruikt men beter niet bij kinderen jonger dan zes jaar.