Specifieke regelingen in de ziekteverzekering
Aanvraag attest verhoogde tegemoetkoming
Met verhoogde tegemoetkoming heb je recht op een aantal voordelen. Voor sommige van die voordelen heb je een attest verhoogde tegemoetkoming nodig.
Globaal medisch dossier
In het Globaal Medisch Dossier (GMD) worden alle gegevens over je gezondheid bijgehouden. De huisarts mag hiervoor per kalenderjaar een honorarium aanrekenen dat volledig door CM wordt betaald. De afrekening gebeurt rechtstreeks tussen de huisarts en CM.
Maximumfactuur
Heb je het niet breed of ben je langdurig ernstig ziek? Dan kunnen medische kosten zwaar doorwegen op het budget. De maximumfactuur (MAF) beperkt de jaarlijkse medische kosten voor gezinnen tot een plafondbedrag. Al het remgeld boven dat plafondbedrag wordt terugbetaald door CM.
Palliatieve zorg: vrijstelling remgeld
Word je als palliatieve patiënt thuis verzorgd? Dan heb je mogelijk recht op het forfait palliatieve zorg. Dit gaat onder andere over de volledige terugbetaling van het remgeld voor huisbezoeken door de huisarts.
Raadplegingen op afstand
Een raadpleging op afstand kan via de telefoon of een videogesprek. Je arts moet voor zo een raadpleging de regeling betalende derde toepassen. Je betaalt dus enkel het remgeld.
Regeling betalende derde
Met de ‘regeling betalende derde’ (ook wel ‘derdebetalersregeling’) betaal je alleen je remgeld aan je zorgverlener (huisarts, tandarts, specialist). Dat is het deel van de kosten dat niet door CM wordt terugbetaald.
Simulatie verhoogde tegemoetkoming
Als je een laag inkomen hebt, kun je recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. Je betaalt dan minder voor gezondheidszorg en hebt nog andere financiële voordelen. Kom jij in aanmerking voor verhoogde tegemoetkoming?
Statuut chronische aandoening
Personen met een chronische aandoening die aan de voorwaarden voldoen, hebben mogelijk recht op het statuut chronische aandoening.
Verhoogde tegemoetkoming
Mensen met een laag inkomen hebben recht op de verhoogde tegemoetkoming. Met de verhoogde tegemoetkoming betalen ze minder voor gezondheidszorg en krijgen ze nog andere financiële voordelen.
Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie
Personen met een chronische nierinsufficiëntie kunnen een zorgtraject aangaan. Een zorgtraject is een overeenkomst tussen de patiënt, zijn huisarts en de geneesheer-specialist die bij de behandeling betrokken is. De artsen hebben regelmatig overleg over de behandeling van de patiënt. Dit resulteert in een optimale coördinatie en opvolging van de zorg.
Zorgtraject diabetes type 2
Personen met diabetes type 2 kunnen een zorgtraject aangaan. Een zorgtraject is een overeenkomst tussen de patiënt, zijn huisarts en de geneesheerspecialist die bij de behandeling betrokken is. De artsen hebben regelmatig overleg over de behandeling van de patiënt. Dit resulteert in een optimale coördinatie en opvolging van de zorg.
Zorgtraject long covid
Wie 12 weken na een positieve test of eerste symptomen van een covid-19-infectie nog steeds klachten ervaart die gelinkt zijn aan covid-19 en een zichtbare impact hebben op het dagelijks leven, kan in aanmerking komen voor tegemoetkomingen binnen een zorgtraject.