Baarmoederhalskanker
Jaarlijks krijgen in Vlaanderen zo’n 350-tal vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Ongeveer honderd vrouwen per jaar sterven aan de ziekte. Baarmoederhalskanker is nochtans een traaggroeiende kanker die bijna volledig te genezen is als hij tijdig wordt opgespoord. Zo’n opsporingsonderzoek is pijnloos en vrij eenvoudig. Je hebt er dus alle belang bij het niet uit te stellen.
De baarmoeder bestaat uit twee delen: het baarmoederlichaam en de baarmoederhals. Aan beide zijden liggen de eierstokken met de eileiders. De baarmoederhals is het smalle onderste deel van de baarmoeder die het baarmoederlichaam met de vagina verbindt. Baarmoederhalskanker ontstaat meestal uit cellen in het slijmvlies van de overgang tussen baarmoederhals en baarmoedermond.
Ontstaan
Het virus HPV of Humaan Papilloma Virus ligt meestal aan de basis van baarmoederhalskanker.
Dat virus wordt overgedragen via seksueel contact. Er zijn meer dan honderd verschillende types van het virus bekend. Die vallen uiteen in drie grote groepen:
- deze die de huid besmetten en wratten ter hoogte van de huid veroorzaken;
- deze die de slijmvliezen besmetten en daar wratten kunnen veroorzaken;
- deze die de slijmvliezen besmetten en aanleiding kunnen geven tot baarmoederhalskanker. Het zijn vooral de HPV-types 16, 18, 31, 33 en 45 die als de kwaadaardigste beschouwd worden voor de ontwikkeling van baarmoederhalskanker.
Zo’n 80 tot 85 % van de vrouwen komt ooit in contact met het virus. Wie met het virus besmet raakt, heeft er meestal geen last van omdat het immuunsysteem er tegen reageert door antilichaampjes aan te maken.
Gebeurt dat niet, dan blijf je met het virus besmet en kan dat veranderingen aan de cellen van je baarmoederhals teweegbrengen. Die zogenaamde voorlopercellen vertonen een aantal afwijkingen ten opzichte van gezonde cellen maar zijn nog ongevaarlijk. Door die cellen weg te halen, kan de arts het ontstaan van kanker voorkomen.
Evolutie
Tussen de virusinfectie en het voorstadium van baarmoederhalskanker verlopen meerdere jaren. De voorlopercellen ontwikkelen zich zeer traag tot kanker. Het duurt minstens tien jaar na de infectie voor er sprake is van kanker.
In het begin zijn er geen symptomen. Daarom is actief opsporen van afwijkende cellen belangrijk. Na verloop van tijd krijg je last van ongewone of bloederige afscheiding of echte bloedingen tussen twee menstruaties of na het vrijen. Toch kunnen hier ook andere oorzaken aan de basis liggen.
Veelgestelde vragen
Elise Rummens
Elise is onze huisdokter. Haar stokpaardje op het vlak van gezondheid is beweging. Daarom zie je haar op dinsdagavond springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Dan heeft ze haar wekelijkse parkourtraining.
Preventie-arts CM