Antibiotica
Wat zijn antibiotica? Hoe gebruik je ze juist? En wat zijn de nadelen? Dat en meer lees je op deze pagina.
Wat zijn antibiotica?
Antibiotica zijn geneesmiddelen die het opnemen tegen bacteriën die ons ziek maken. Ze helpen niet bij een virus. Antibiotica hebben dus geen nut bij griep, COVID-19, RSV, verkoudheid, acute bronchitis en de meeste vormen van keel- en oorontsteking.
Naargelang hun samenstelling en hun werkingsmechanisme worden antibiotica ingedeeld in groepen, zoals penicillinen, cefalosporinen en tetracyclinen. Meest voorgeschreven zijn de penicillinen.
Sommige antibiotica zijn werkzaam tegen meerdere soorten bacteriën (breed-spectrumantibiotica). Andere helpen gericht tegen een of twee soorten bacteriën (smal-spectrumantibiotica).
Wat zijn bacteriën?
Een bacterie is een minuscuul wezentje dat bestaat uit een enkele cel. Een bacterie kan op eigen kracht overleven en kan zich ook op eigen kracht vermenigvuldigen. Bacteriën kun je wel bestrijden met antibiotica. Zo kunnen ze zich niet verder ontwikkelen.
Bacteriën veroorzaken onder andere longontsteking, bacteriële hersenvliesontsteking, wondinfecties of bepaalde vormen van keel- en oorontsteking.
Word Antibiotic Guardian
Antibioticaresistentie is een grote bedreiging. Operaties uitvoeren en ernstige ziekten succesvol behandelen worden moeilijker als antibiotica niet werken. Om de resistentie tegen te gaan kan iedereen zijn steentje bijdragen en Antibiotic Guardian worden.
Hoe? Surf naar www.antibioticguardian.com/dutch en kies een eenvoudige belofte over hoe jij beter gebruik zal maken van antibiotica. Zo zorg jij er mee voor dat we ook in de toekomst levens kunnen blijven redden met antibiotica.