Wat is de rol van een verloskundige?

Een verloskundige is medisch geschoold op gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Samen met de gynaecoloog volgt de verloskundige de gezondheid van moeder en kind op.

Wanneer schakel je een verloskundige in?

Zodra je er nood aan hebt, kan je een verloskundige inschakelen. Ook al ben je nog maar net of zelfs nog niet zwanger. Dan kan je er terecht met bijvoorbeeld vragen over vruchtbaarheid en zwangerschap. 

Verder begeleidt een verloskundige je tijdens je zwangerschap, de bevalling en na de geboorte van je kind.

Welke rollen neemt een verloskundige op?

    Met je verloskundige kan je praten over hoe je je voelt, zowel lichamelijk als geestelijk.

    • De verloskundige begeleidt je bij de keuzes die je moet maken zoals de plaats van de bevalling, het verloop van de arbeid, pijnbestrijding en de houding waarin je wilt baren. Je krijgt een overzicht van alle mogelijkheden en samen wegen jullie de voor- en nadelen af. 
    • Ook na de bevalling kan je vragen stellen aan een verloskundige, onder meer over borstvoeding. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis, individueel of in groep.

    Je kan terecht bij verloskundige bij vervelende of alarmerende situaties.

    De verloskundige staat je bij tijdens een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis: 

    • doet een uit- en inwendig onderzoek om te bepalen of de bevalling al op gang komt; 
    • geeft je raad om de weeën op te vangen en je ademhaling te controleren
    • vertelt hoe en wanneer je mag persen bij volledige ontsluiting.
    • De verloskundige verzorgt en begeleidt je als er tijdens de zwangerschap complicaties optreden of de zwangerschap eindigt in een verlies.
    • De verloskundige neemt de medische zorg voor jou en je baby op in de periode tussen het ontslag uit het ziekenhuis en het eerste huisbezoek door de verpleegkundige van Kind en Gezin. Dit zorgt voor een naadloze overgang.

    Kan je in het ziekenhuis bevallen met de verloskundige die je zelf gekozen hebt?

    In enkele ziekenhuizen in Vlaanderen is het mogelijk dat je bevalt met je zelfgekozen verloskundige. Vraag dit na bij het ziekenhuis waar je wil bevallen.

    Waar vind je een verloskundige?

    Op de website van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen kan je eenvoudig zoeken naar verloskundigen. Je kan daarbij onder meer specifiëren op de gewenste zorg of locatie.

    Wat kost een verloskundige?

    Wat is het verschil met een doula?

    Een doula heeft geen medische functie of medische opleiding, een verloskundige wel. Een verloskundige biedt medische zorg en is verantwoordelijk voor de gezondheid van moeder en kind.

    Een doula kan je steunen op fysiek, emotioneel en mentaal vlak tijdens de zwangerschap, de bevalling en na de geboorte. Je kan bij hen terecht met je vragen. Doula’s begeleiden je bij het opstellen van je geboorteplan, een plan waarin jouw wensen staan voor tijdens de bevalling, en dragen zorg voor het naleven ervan.