Jouw lichaam na de bevalling

Een bevalling is een intensieve gebeurtenis, ook voor het lichaam van de moeder. Geef het daarom de nodige tijd om te herstellen.

Onderzoeken

Meteen na de geboorte worden zowel de baby als de mama grondig onderzocht

  • Men kijkt na of je placenta compleet is. Stukjes die in de baarmoeder achterblijven, kunnen voor bloedingen zorgen en moeten snel verwijderd worden. 
  • Als je een knip of een scheur hebt, wordt deze na de bevalling gehecht. De dagen erna wordt ze nagekeken en verzorgd. 
  • Je hartslag, temperatuur en bloeddruk worden gecontroleerd. Ook het bloedverlies en de baarmoederhoogte worden in de gaten gehouden. 
     

Herstel

Je lichaam heeft enkele weken nodig om te herstellen van de bevalling. 

  • De baarmoeder zakt langzaam terug naar haar oorspronkelijke plaats. Daardoor kun je, vooral bij je tweede kindje, last hebben van naweeën. 
  • Na de bevalling moet je rekening houden met bloedverlies. Eerst verlies je veel en helderrood bloed, geleidelijk wordt het minder en bruiner. Het bloedverlies duurt gemiddeld zes tot acht weken. 
  • De hechtingen van een knip of scheur kunnen tot drie weken na de bevalling een pijnlijk gevoel geven bij het zitten. Het is belangrijk om je schaamstreek in deze periode goed te verzorgen. Zo voorkom je infecties. Spoel na elk toiletbezoek met stromend water en verwissel je maandverband regelmatig. 

Heb je vragen of problemen na de bevalling? Blijf er niet mee zitten, maar bespreek ze met je gynaecoloog, huisarts of vroedkundige. 
 

Bewegen na de bevalling

Je lichaam is tijdens de zwangerschap enorm veranderd. Het heeft een enorme prestatie geleverd en heeft dan ook tijd nodig om te herstellen.

  • De eerste week na de bevalling hou je het best rustig, want dan herstelt je lichaam. Als je het de eerste week kalm aan doet, voel je je nadien veel energieker en herstel je sneller.
  • Kort na de bevalling kun je starten met het trainen van de bekkenbodemspieren. Die zijn tijdens de zwangerschap en de bevalling uitgerokken door de druk van je baby. Het is belangrijk om ze terug te versterken om een eventuele verzakking van de baarmoeder en incontinentieproblemen te voorkomen. Bekkenbodemspieroefeningen of kegeloefeningen zijn een aanrader! Heb je zes weken na je bevalling nog steeds last van incontinentie? Contacteer je huisarts of laat je bijstaan door een kinesist gespecialiseerd in pelvische reëducatie. 
  • Wandelen is de eerste weken na de bevalling de beste fysieke activiteit. Door te wandelen sterkt je lichaam rustig aan. Het is bovendien een goede remedie tegen de babyblues en de perfecte manier om een huilende baby rustig te krijgen. Heb je nog last van een pijnlijk bekken? Dan is fietsen minder belastend dan wandelen. Helaas kan je baby niet mee op de fiets.
  • Na ongeveer zes weken (acht weken bij een keizersnede) kun je opnieuw starten met sporten. Bouw rustig op en forceer niets en overleg eventueel met je kine. Start met een goede opwarming. Het hormoon relaxine kan nog vier tot zes maanden na de bevalling in je lichaam aanwezig zijn. Dat hormoon maakt je gewrichtsbanden, gewrichtskapsel en spierpezen soepeler. De kans op een blessure is dus groter. Je buikspieren zijn in het begin nog slap en moeten nog herstellen. Let daarom op dat je je rug niet overbelast. 
     

Seks na de bevalling

Tijdens de eerste weken na de bevalling wordt seks afgeraden. Je lichaam moet nog herstellen en jij en je partner zijn op zoek in je nieuwe rol als ouder. Hebben jullie minder zin in vrijen? Dat is niet ongewoon. Naast lichamelijke ongemakken (angst voor pijn, drogere vagina, gezwollen of lekkende borsten, …) ben je uitgeput door de weinige slaap en voel je je misschien minder aantrekkelijk. De behoefte aan warmte en andere intimiteit wordt nog belangrijker. Voelen jij en je partner dit anders aan? Praat erover met elkaar en toon begrip voor elkaars gevoelens. 

Na de bevalling herstelt de vruchtbaarheid zich en kan de vrouw snel terug zwanger worden. Bij het geven van borstvoeding komt de menstruele cyclus later op gang, maar borstvoeding biedt niet altijd bescherming tegen een nieuwe zwangerschap. Bespreek met de vroedkundige of arts welke contraceptie je wilt en kunt gebruiken. 

 

Op zoek naar tips, hulp en ondersteuning?

Het is normaal dat je heel wat vragen en twijfels hebt. Online wordt je bedolven onder de tips en informatie over de gezondheid, verzorging en opvoeding van je kindje. Wat mag je geloven? En wie kan je helpen bij je vragen? 

    Op deze websites vind je betrouwbare informatie. Sommige organisaties bieden ook persoonlijke begeleiding en ondersteuning. 

    • De verpleegkundige en arts van Kind en Gezin volgen je kindje gratis op. Ze komen op huisbezoek voor een kennismaking, voor de opvolging kun je terecht in het consultatiebureau van Wiegwijs. Tijdens deze consulten meten en wegen ze je kindje, testen het gehoor en zicht, geven de nodige basisvaccinaties en volgen de ontwikkeling op. Je kunt hen aanspreken over borstvoeding, opvoeding, verzorging, ouderschap … In het ‘kindboekje’ houd je alle belangrijke gegevens en volgende afspraken bij. 
    • Een vroedvrouw is er niet alleen voor de pre- en postnatale zorgen, maar biedt ondersteuning voor moeder en kind tot de leeftijd van 1 jaar. Ze bekijkt het gewicht en de algemene gezondheid van je kindje, begeleidt je bij de borstvoeding en geeft advies. Ook als de zwangerschap of de bevalling anders loopt dan verwacht en het wiegje leeg blijft, verzorgt en begeleidt de vroedvrouw je met empathie. 
    • Een lactatiekundige is opgeleid om borstvoeding te begeleiden op maat van moeder en kind. Hij of zij geeft voorlichting, advies bij problemen en volgt de borstvoeding op.
    • De huisarts van je familie volgt de gezondheid en ontwikkeling van je baby op. Soms zal de arts je doorverwijzen naar een kinderarts. 
    • Een kinderarts (pediater) is gespecialiseerd in kinderen vanaf de geboorte tot het einde van de groei (adolescentie). Bij de huisarts en pediater kun je ook terecht voor het basisvaccinatieschema en adviezen over bijvoorbeeld de ontwikkeling of voeding van je kind. Je moet wel het remgeld van de raadpleging betalen.
       
    • Op www.cm.be/kraamzorg vind je een overzicht van organisaties waar je kraamhulp kunt vinden.
    • Via www.kindengezin.be/contact-en-help kom je in contact met een verpleegkundige van Kind en Gezin via telefoon, chat of e-mail.
    • Op www.opvoedingslijn.be krijg je via telefoon of mail hulp bij de opvoeding van je kind.
    • Op www.kindermishandeling.be krijg je informatie en hulp bij (vermoeden van) kindermishandeling.
    • Via www.lalecheleague.be vind je informatie over borstvoeding, bijeenkomsten en hulpverlening op maat.
    • In veel gemeenten is er een Opvoedingswinkel waar je in gesprek kunt gaan over opvoeding.