Wat kost een bevalling?

Eens de bevalling nadert, ben je wellicht benieuwd naar de kosten van een bevalling. Verschillende factoren spelen een rol bij de kostprijs. Via het voordelenpakket van CM en CM-verzekeringen krijg je een terugbetaling voor bepaalde prestaties. Een overzicht.

De kostprijs van een bevalling hangt af van de betrokken gynaecoloog, het ziekenhuis, jouw kamerkeuze en de duur van het verblijf in het ziekenhuis. De manier waarop de bevalling verloopt, heeft eveneens een invloed. Er is een prijsverschil tussen een natuurlijke bevalling, al dan niet met een epidurale verdoving, en een keizersnede. Dan wordt je baby met een operatie via de buikwand ter wereld gebracht. 

Impact van kamerkeuze

Welke kamer je kiest, heeft een grote impact op je ziekenhuisfactuur. Neem je een eenpersoonskamer om rustig te herstellen en te wennen aan je baby? Dan mag je gynaecoloog supplementen op zijn honorarium aanrekenen en mag het ziekenhuis ook een kamersupplement vragen. Supplementen zijn voor je eigen rekening, die betaalt de ziekteverzekering niet terug. In een tweepersoonskamer zijn die supplementen verboden.  

Thuisbevalling is goedkoper

Geef je er de voorkeur aan om thuis te bevallen? Dan loopt de rekening minder hoog op. Je verblijft niet in het ziekenhuis. De bevalling gebeurt onder begeleiding van een vroedvrouw. Als die geconventioneerd is, dan vraagt zij voor haar prestaties de afgesproken tarieven met de ziekenfondsen. In dat geval krijg je het bedrag volledig terugbetaald door de ziekteverzekering. Is de vroedvrouw niet geconventioneerd, mag zij supplementen vragen die je wel zelf moet betalen.

CM-Hospitaalplan betaalt zorg 2 maanden voor en 4 maanden na bevalling terug 

Ben je aangesloten bij CM-Hospitaalplan? Dan krijg je een groot deel van de ziekenhuiskosten bij een bevalling terugbetaald. Sinds 1 januari 2025 krijg je tot 150 procent van het officiële tarief van ereloonsupplementen terugbetaald en tot 65 euro per dag voor kamersupplementen in eenpersoonskamers. Ook de ambulante medische kosten (buiten het ziekenhuis) verbonden aan de bevalling van twee maanden voor en tot vier maanden na de geboorte van je baby, krijg je terugbetaald. Dat geldt ook voor een thuisbevalling. 

CM-MediKo Plan geeft bevallingsforfait van 250 euro 

Als je ook koos voor CM-MediKo Plan, dan je heb je recht op een bevallingsforfait van 250 euro per geboorte. Tijdens je zwangerschap en rond de bevalling raadpleeg je meerdere zorgverleners zoals een gynaecoloog, vroedvrouw of kinesist. CM-MediKo Plan betaalt 75 procent van het remgeld van die prestaties terug tot 1.500 euro per jaar. Hier geldt een franchise van 30 euro per kalenderjaar.  

Steun door en voor kraamzorg 

Na een thuisbevalling of een kort verblijf in het ziekenhuis kun je een beroep op ondersteunende zorg voor de baby en hulp in het huishouden. CM-Hospitaalplan geeft voortaan ook een terugbetaling voor kraamzorg tot maximum 30 uur aan twee euro per uur. Ook vanuit het aanvullende voordelenpakket is een terugbetaling tot 300 euro voorzien voor kraamzorg

Geboortegeschenk 

Bij de geboorte van je baby krijg je van CM nog een extraatje. Je kan kiezen voor een premie van 170 euro of voor een premie van 40 euro en de Dreambaby-geschenkkaarten ter waarde van 180 euro.