Duurzaam (ont)spullen: slim omgaan met wat je hebt

Wist je dat de spullen die je koopt een van de grootste bijdragers zijn aan je ecologische voetafdruk? Duurzaam omgaan met je aankopen is daarom essentieel. Meer nog dan je dagelijkse maaltijden of het aantal kilometers dat je rijdt. De productie, het transport en de afvalverwerking van spullen vergen enorm veel grondstoffen en energie. Door bewust en duurzaam te kopen en te gebruikt, kun je die impact aanzienlijk verkleinen.

De Piraminder: slim keuzes maken

De Piraminder (ontwikkeld door De Transformisten vzw) is een praktische manier om na te denken over je aankopen

    Geef spullen een tweede leven. Moet je verkleed naar een feestje? Kijk eerst in je verkleedkoffer of je met een kleine aanpassing een outfit kunt samenstellen. Misschien kun je een oud kledingstuk creatief aanpassen zodat het perfect bij het thema past. Ook school- en knutselmateriaal ligt vaak al ergens in huis: check eerst of je nog kleurpotloden en stiften hebt voordat je een nieuwe set koopt. 

    Heb je iets maar af en toe nodig? Huur of leen het! Van bibliotheken tot de fietsenbib, speelgoedbibs en platformen zoals Peerby en Hoplr – delen bespaart geld en grondstoffen. Ook bij je vrienden of buren kun je soms wel even een boormachine of badmintonraketjes lenen.
    Tip: Wist je dat je bij GOED thuiszorgwinkel een aerosolapparaat, babyweegschaal, melkafkolftoestel en urinealarm eenvoudig kunt ontlenen? Bovendien geniet je als CM-lid van een voordeeltarief.  
     

    Of het nu om kleding, meubels, speelgoed of elektronica gaat, tweedehands opties zijn er genoeg: Kringwinkels, Vinted, Whoppah, 2dehands.be en zelfs ‘tweedekans’-items in reguliere winkels. 

    Soms is iets nieuw kopen de slimste keuze. De (af)wasmachine, koelkast of diepvries, en de droogkast zijn echte energievreters. Koop dus tijdig een nieuw, energiezuiniger model met A+++-label en breng je oude koelkast met hoog verbruik naar het recyclagepark.

    Duurzaam met kinderen: van babyuitzet tot luiers

    • Al aan een tweedehands geboortelijst gedacht? Veel babyspullen worden slechts enkele maanden gebruikt. Die kunnen perfect nog een rondje mee. Zoek je niet graag zelf tweedehands of weet je niet hoe je babyspulletjes het best controleert op kwaliteit en veiligheid? Roep hulp in! Zo is er Mic Mac Minuscule, een netwerk over heel Vlaanderen en Brussel dat jonge ouders helpt door het bij elkaar zoeken van een tweedehands babyuitzet.  Dat heeft een 90 procent lagere voetafdruk en scheelt ook een heel stuk in de portemonnee.
    • Door deels of volledig voor wasbare luiers te kiezen, bespaar je tot 400 kilogram CO2 en 600 kilogram afval. Nee, herbruikbare luiers zijn niet vuil of moeilijk en zijn echt geen tonnen werk. Deze misvatting leeft helaas nog altijd heel erg bij jonge ouders. Informeer je bij mensen met ervaring. Toch nog twijfel? Probeer het af en toe, doe wat voor jullie haalbaar is. Zie je op tegen de extra wasjes? Op sommige plaatsen vind je luierdiensten die de vuile luiers ophalen en vers gewassen terugbrengen.
    • Kinderen kunnen ook creatief spelen zonder nieuwe spullen. Met afval, natuurlijke of tweedehands materialen kun je heel toffe dingen maken met en voor je kinderen. Het internet staat vol met leuke knutselactiviteiten. En als je toch speelgoed wilt? Ook dat kan tweedehands: kringwinkels en tweedehandsplatforms staan vol met leuk speelgoed. 
       

    Duurzaam (ont)spullen is makkelijker dan je denkt en het bespaart je geld. Door bewuster om te gaan met spullen, maak je een positieve impact – zonder in te boeten op plezier!

    In samenwerking met Mic Mac Minuscule.