Duurzaam eten: praktisch en bewust

Als gezin wil je graag bewuste keuzes maken rond voeding. Maar wat maakt nu écht een verschil op het gebied van duurzaam eten? En hoe doe je dat met jonge kinderen? Met deze concrete tips en verrassende inzichten helpen we je op weg.

Voedselverspillig tegengaan

Wist je dat gezinnen met jonge kinderen vaak meer voedsel weggooien dan andere gezinnen? Vooral met kinderen onder de vier jaar loopt de verspilling snel op. En dat terwijl minder verspillen de grootste impact heeft die je als gezin op het klimaat kunt maken. Duurzaam eten begint dus bij slim omgaan met je boodschappen.

    • Maak een weekmenu voor je naar de winkel gaat, maar laat ruimte voor een restjesdag. Zo houd je grip op je boodschappen en gooi je minder weg.
    • Check je koelkast voor je gaat koken en durf te experimenteren met wat weg moet. Extra tip: restjes verwerken in een omelet, pizza of quiche werkt perfect.
    • Maak soep van groenterestjes, zoals radijsloof of broccolistelen. Zo geef je ingrediënten een tweede leven. 
    • Vries restjes meteen in als je ze niet de volgende dag eet of gebruikt. Bovendien is het heel handig om bepaalde voedingswaren in de diepvries te hebben. Denk aan een half blik tomaten, wijn in ijsblokjes voor in een saus …
    • Maak niet te veel uit angst te weinig te hebben: maar denk in fases. Wat kan je achterwege laten als iedereen genoeg heeft? Of wat kan je extra uit de diepvries trekken mocht het toch nodig zijn? 

     

    Wat je eet maakt meer verschil dan waar het vandaan komt

    De milieu-impact van voeding hangt meer af van wat je eet dan van waar het vandaan komt. Er wordt maar heel weinig voedsel ingevlogen. Het meeste komt met de boot of over land, waardoor transport een veel kleinere rol speelt dan vaak wordt gedacht. Zelfs die bekende avocado's komen gewoon met de boot. Bewuster kiezen maakt een groot verschil voor duurzaam eten.

    Dus in plaats van te focussen op lokaal of van ver, kijk naar wat je op je bord legt. Zo heeft een lokaal stuk rundvlees een veel grotere impact dan kip of groenten die van verder komen. Kies dus vaker voor plantaardige opties of minder impactvolle dierlijke producten.
     

      Niet alle dierlijke producten hebben dezelfde impact:

      • Rundsvlees heeft de grootste voetafdruk, wel tien keer meer dan kip of varkensvlees.
      • Kaas heeft een grotere impact dan kip.
      • Met kleine aanpassingen maak je al een verschil: gebruik bijvoorbeeld half vegetarisch, half gewoon gehakt in spaghettisaus of las een wekelijkse veggiedag in. Duurzaam eten wordt zo een stuk haalbaarder.

      En met de kinderen naar de plukboerderij gaan, maak je daarmee een verschil? Niet echt. De plukboerderij maakt cijfermatig weinig verschil, maar het is wél waardevol! Kinderen leren er waar hun eten vandaan komt en hoeveel werk het is om groenten te kweken. Zo begrijpen ze beter waarom we zorgzaam moeten omgaan met voedsel.

       

      Verpakking versus verspilling

      Verpakking telt maar voor 10 % mee in de totale voetafdruk. Sterker nog: soms voorkomt het verspilling. Een plastic verpakking rond een komkommer zorgt bijvoorbeeld dat deze 10 tot 14 dagen langer houdbaar blijft. Vermijd onnodige verpakking (zoals waterflesjes of rietjes …), maar voel je niet schuldig als je je kinderen eens voorverpakte koekjes meegeeft. Uiteindelijk draait duurzaam eten om slimme keuzes maken.
       

      In samenwerking met Mic Mac Minuscule