Zwanger aan de feesttafel: wat kan je wel en niet eten?
Zwanger zijn betekent niet dat je niet mag genieten van een feestmaal, maar let wel extra op bij wat er op je bord ligt. Tijdens de zwangerschap zijn sommige voedingsmiddelen af te raden vanwege risico's voor jou en je baby. Skoebidoe serveert je een menu vol tips.
Aperitief: mocktail met een hapje
Het feestje gaat bruisend van start met een aperitief en je krijgt een sprankelende mocktail geserveerd. Bruiswater, sinaasappelsap en een scheutje granaatappelsap. Lekker. De mocktail is een veilige keuze want het bevat geen alcohol. Dat moet je absoluut vermijden als je zwanger bent. Bruiswater met fruit geeft een feestelijk gevoel zonder risico’s.
Bij het drankje horen hapjes. Je ziet een schotel met toastjes, die met kaas zien er heerlijk uit. Toch even vragen of de kaas gemaakt is van rauwe melk, zoals brie of camembert (au lait cru). Kaas die gemaakt is van rauwe melk kan listeria bevatten, een bacterie die tijdens de zwangerschap kan leiden tot vroeggeboorte en miskraam. Die kazen zijn dus af te raden. Groen licht: kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk. Die kan je zonder zorgen eten.
Voorgerecht: Carpaccio met parmezaan en rucola
‘Aan tafel’, weerklinkt er. Tijd voor het voorgerecht. Je buur krijgt een bord carpaccio van rundsvlees met parmezaanschilfers en verse rucola gepresenteerd. Rauw rundsvlees zoals carpaccio moet je vermijden. Het kan besmet zijn met toxoplasmose of listeria. Daar pas je voor.
Je kijkt even vertwijfeld rond, zou je vragen of er een alternatief is? Je zorgen zijn onnodig, want daar komt jouw gerecht al aan: een salade met gegrilde kip. De kip is volledig doorbakken en men verzekert dat de groenten zeer goed gewassen zijn. Ongewassen rauwe groenten kunnen ook besmet zijn met toxoplasmose.
Hoofdgerecht: Gebakken zalm met aardappelpuree en gestoomde groenten
De geur die uit de keuken komt, doet je watertanden. De volgende gang mag komen. En alsof geroepen krijg je het hoofdgerecht voorgeschoteld. Perfect gebakken zalmfilet met een zachte aardappelpuree en gestoomde broccoli en wortelen. Zalm is een uitstekende keuze als hij volledig gaar is. Het zit vol omega-3-vetzuren, wat goed is voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Rauwe of licht gerookte vis, zoals gerookte zalm die niet verhit is, laat je best achterwege. Dat kan nog de listeriabacterie bevatten. In sommige vissen zit er veel kwik en andere stoffen die de placenta passeren en een risico kunnen vormen voor je ongeboren kind. Je vermijdt dus het best vissen zoals zwaardvis, tonijn of paling .
Dessertenbuffet
Het gezellige feestmaal sluit je af met een smakelijk dessert. Taart, ijs en zelfgemaakte chocolademousse en tiramisu verschijnen op tafel. Een heus buffet. Je kiest voor een stuk taart, het was net je favoriete soort.
Zelfgemaakte gerechten met rauwe eieren zoals chocolademousse en tiramisu, daar pas je beter voor. Je kan een salmonellabesmetting oplopen. Dat is een maagdarmaandoening, meestal zonder ernstige gevolgen. Maar als je zwanger bent, ben je er wel vatbaarder voor. Chocomousse uit de winkel is goed gecontroleerd en dus veilig om te eten. Gekochte bavarois en tiramisu kunnen wel rauwe eieren bevatten en zijn dus te vermijden.
Bij taart drink je graag een tas koffie. Dat kan, maar je beperkt je koffiegebruik best tot 1 tot 2 koppen per dag. Je kan ook vragen of er cafeïnevrije koffie is.
Op www.gezondzwangerworden.be vind je meer info over voeding tijdens je zwangerschap.