7 tips om te blijven bewegen tijdens je zwangerschap
Zwanger zijn betekent niet dat je stil moet zitten. Integendeel: blijven bewegen is gezond voor moeder en baby. Maar welke activiteiten zijn veilig en waar moet je op letten? Dankzij deze zeven tips van gynaecologe Isabelle Dehaene (UZ Gent) blijf jij actief gedurende je zwangerschap.

1. Begin niet plots met intensief sporten
Voor wie voor de zwangerschap weinig of niet sportte, is het geen goed idee om plots intensief te gaan trainen. Starten met lopen is af te raden, maar zwangerschapsyoga of lichte oefeningen kunnen wel. Dit kan een mooie opstap zijn om na de zwangerschap actief te blijven.
2. Blijf in beweging, maar luister naar je lichaam
Veel zwangere vrouwen kunnen langer blijven sporten dan ze denken. Het hangt vooral af van wat je lichaam aankan. Wie voor de zwangerschap al actief was, kan veel sporten blijven doen, zolang het goed voelt. Ervaar je ongemakken, dan is het belangrijk om een tandje terug te schakelen.
3. Kies voor veilige sporten
Lage-impact sporten zoals wandelen, zwemmen en fietsen (liefst op een vlakke ondergrond) blijven een goede keuze. Zwemmen is trouwens echt een aanrader, omdat het je lichaam minimaal belast.
4. Vermijd risicovolle activiteiten
Niet alle sporten zijn even veilig tijdens de zwangerschap. Contactsporten zoals judo of basketbal kunnen gevaarlijk zijn door mogelijke stoten tegen de buik. Skiën, paardrijden en muurklimmen vormen ook een risico vanwege de kans op vallen. Sporten met plotse versnellingen en abrupte stops, zoals rallyracen, vermijd je ook beter.
5. Pas je inspanningen aan
Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam, en daar moet je rekening mee houden. Vermijd herhaaldelijk zware gewichten tillen, zoals bij gewichtheffen. Het verhoogt de druk op de bekkenbodem en kan het risico op vroeggeboorte verhogen of urineverlies veroorzaken. In zittende houding armspieroefeningen doen met lichte gewichtjes of flesjes water, kan dan weer geen kwaad.
6. Kleine aanpassingen maken een groot verschil
Wie geen fan is van intensieve sport, kan ook op andere manieren in beweging blijven. Een half uur wandelen per dag is al voldoende om je gezondheid te ondersteunen. Voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes is bewegen extra belangrijk: trappen op een pedalo of lichte krachttraining zonder gewichten kan al wonderen doen voor je bloedsuikerspiegel.
7. Let op signalen van je lichaam
Je lichaam geeft zelf aan wanneer het tijd is om te rusten. Signalen zoals pijn, harde buiken en kortademigheid zijn tekenen om te stoppen en eventueel een arts te raadplegen. Als rust helpt en de klachten verdwijnen, dan is er meestal geen probleem.
Blijven bewegen tijdens je zwangerschap heeft veel voordelen. Het helpt bij het voorkomen van zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging of te hoge bloeddruk. Bovendien houdt beweging je fit en ondersteunt het je lichaam bij de veranderingen die een zwangerschap met zich meebrengt. Belangrijkste regel? Luister naar je lichaam en geniet van een gezonde zwangerschap!
Blijven bewegen helpt bij het voorkomen van zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging of te hoge bloeddruk.
Isabelle Dehaene, gynaecologe UZ Gent