Psychologische zorg
Psychologische zorg nodig? Er is een terugbetaling vanuit de wettelijke ziekteverzekering en vanuit het CM-voordeel.
Vanuit de ziekteverzekering is er een terugbetaling voorzien voor psychologische zorg georganiseerd door een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg.
Als CM-lid kan je dankzij het CM-voordeel - onder bepaalde voorwaarden - ook rekenen op terugbetaling van psychologische sessies of psychotherapie die niet door de ziekteverzekering worden terugbetaald.
Ziekteverzekering
In België is de ziekteverzekering verplicht. Iedereen die eraan bijdraagt, kan ervan meegenieten.
CM-voordeel
Als aanvulling op de verplichte ziekteverzekering krijg je als CM-lid nog extra voordelen.
Ziekteverzekering
De ziekteverzekering betaalt psychologische zorg in de eerstelijnszorg terug via 3 functies: gemeenschapsgerichte interventies, eerstelijnspsychologische ondersteuning en psychologische behandeling in de eerstelijnszorg.
Voor sessies psychologische zorg georganiseerd door een netwerk voor geestelijke gezondheid betalen kinderen en jongeren geen persoonlijk aandeel meer sinds 1 februari 2024. Ook voor de groepssessies in de functie gemeenschapsgerichte interventies betaal je geen persoonlijk aandeel. Dat geldt tot slot ook voor het eerste individuele gesprek.
Ben je ouder dan 23 jaar? Dan betaal je dit persoonlijk aandeel:
- 11 euro per sessie (of 4 euro als je de verhoogde tegemoetkoming hebt) voor individuele sessies;
- 2,50 euro per sessie voor groepssessies.
Wat is een netwerk voor geestelijke gezondheid?
Opgelet, niet alle klinisch psychologen en orthopedagogen kunnen zich conventioneren. Je kan deze terugbetaalde psychologische zorg vinden bij klinisch psychologen en orthopedagogen die een overeenkomst daartoe hebben met het netwerk geestelijke gezondheid.
Sessies kunnen zowel individueel als in groep. Ze kunnen plaatsvinden in een praktijkruimte van het netwerk, maar ook in een geschikte ruimte bij de patiënt of via video.
De terugbetaling door de ziekteverzekering is beperkt in aantal sessies. Daarbij wordt rekening gehouden met:
- het type psychologische functie (gemeenschapsgerichte interventies, eerstelijnspsychologische ondersteuning en psychologische behandeling in de eerstelijnszorg). Samen met je klinisch psycholoog of orthopedagoog bekijk je welke functie het meest geschikt is om jouw hulpvraag te beantwoorden. Meer info over de verschillende type psychologische functies vind je hier.
- de leeftijdsgroep (kinderen en jongeren tot en met 23 jaar, of volwassenen vanaf 15 jaar). De leeftijdsgroepen overlappen elkaar: kinderen en jongeren tot en met 23 jaar, en volwassenen vanaf 15 jaar. Jongvolwassenen van 15 tot en met 23 jaar kunnen kiezen bij welke groep zij het geschiktste aanbod vinden.
- Gemeenschapsgerichte interventies: groepssessies op een vindplaats.
- Eerstelijnspsychologische ondersteuning: 10 individuele of groepssessies per 12 maanden.
- Psychologische behandeling in de eerstelijnszorg: gemiddeld 10 (maximaal 20) individuele of groepssessies per 12 maanden.
- Gemeenschapsgerichte interventies: groepssessies op een vindplaats
- Eerstelijnspsychologische ondersteuning: 8 individuele of groepssessies per 12 maanden.
- Psychologische behandeling in de eerstelijnszorg: gemiddeld 8 (maximaal 20) individuele of groepssessies per 12 maanden.
Wat moet je doen?
Neem contact op met een klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog verbonden aan een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat de nieuwe conventie met het Riziv heeft ondertekend.
Wat zijn de voorwaarden?
- De psychologische zorg wordt georganiseerd door een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg dat de nieuwe conventie met het Riziv heeft ondertekend.
- Individuele sessies worden begeleid door een klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog die aangesloten is bij een dergelijk netwerk. Voor groepssessies kan de psycholoog of orthopedagoog samenwerken met andere zorg- of hulpverleners die verbonden zijn aan het netwerk.
- Om eerstelijns psychologische zorg op te starten is een verwijzing of voorschrift niet nodig. Om gespecialiseerde psychologische zorg op te starten stelt de psycholoog of orthopedagoog een functioneel bilan op bij de eerste sessie.
CM-voordeel
Als CM-lid kun je rekenen op maximaal 24 terugbetalingen per leven. Er wordt slechts één zitting per dag terugbetaald.
Volledig digitale trajecten komen ook in aanmerking voor de terugbetaling. Deze moeten plaatsvinden via een beveiligd online communicatiekanaal dat de minimale voorwaarden en gebruiksregels voor veilige communicatie waarborgt, zoals vermeld op het eHealth-platform.
Per zitting wordt 50 procent van het betaalde honorarium terugbetaald, met een maximum van 30 euro. Leden met verhoogde tegemoetkoming krijgen per zitting 75 procent van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 45 euro.
Per zitting betaalt CM 10 euro terug. Leden met verhoogde tegemoetkoming krijgen per zitting 15 euro. De terugbetaling is beperkt tot het werkelijk betaalde honorarium (inclusief btw).
Zoek je zorgverlener
Zoek een zorgverlener voor je psychologische of psychotherapeutische behandeling.
Download het aanvraagformulier
Je vindt het aanvraagformulier aanvraagformulier psychologische zorg hier.
Voor BloomUp-sessies die in aanmerking komen voor terugbetaling is het aanvraagformulier niet nodig; de terugbetaling gebeurt automatisch.
Bezorg het formulier aan CM
Bezorg het ingevulde formulier of een eigen attest van de zorgverlener (met gele klever van de patiënt) via de Mijn CM-app of de CM-brievenbus.
Je ontvangt de terugbetaling
CM stort de terugbetaling op jouw rekening.
Wat zijn de voorwaarden?
- De behandeling gebeurt door:
- een klinisch psycholoog met FOD-visumnummer;
- een klinisch orthopedagoog met FOD-visumnummer;
- een psychotherapeut die voldoet aan de erkenningsvoorwaarden van de FOD;
- vanaf 1 januari 2023: een klinisch seksuoloog erkend door Vlaamse Vereniging voor Seksuologie (VVS).
- Gebeurt de behandeling door een zorgverlener die in het buitenland gevestigd is? Dan gelden de volgende voorwaarden:
- een klinisch psycholoog die beschikt over een Europees Certificaat voor Klinisch Psychologen (Europsy);
- een psychotherapeut die beschikt over een Europees Certificaat voor Psychotherapeuten (ECP).
- De terugbetaling geldt niet voor zittingen
- waarvoor al een terugbetaling is vanuit de verplichte ziekteverzekering;
- als testings en (voor)onderzoeken;
- in een verzorginstelling, met uitzondering van ambulante zorgen;
- door centra voor geestelijke gezondheidszorg, centra voor leerlingenbegeleiding, revalidatiecentra, Kind & Gezin, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap, diensten Maatschappelijk Werk, onderwijsinstellingen, justitieel welzijnswerk of bijzondere jeugdbijstand;
- waarbij de patiënt niet aanwezig is.