Zorgtraject chronische nierinsufficiëntie
Personen met een chronische nierinsufficiëntie kunnen een zorgtraject aangaan. Een zorgtraject is een overeenkomst tussen de patiënt, zijn huisarts en de geneesheer-specialist die bij de behandeling betrokken is. De artsen hebben regelmatig overleg over de behandeling van de patiënt. Dit resulteert in een optimale coördinatie en opvolging van de zorg.
Stel je zorgtrajectcontract op
Je doet dit samen met je huisarts en de behandelende geneesheer-specialist. Je bepaalt zelf of en wanneer je een contract afsluit. Het contract is onbeperkt geldig.
De huisarts bezorgt CM contract
De huisarts bezorgt CM een kopie van het ondertekende contract.
Adviserende arts van CM informeert
De adviserende arts van CM laat je weten wanneer het zorgtraject ingaat. Het zorgtraject start op de dag dat CM de kopie ontvangt. Dit op voorwaarde dat het contract volledig conform de reglementering is opgesteld.
Voordelen
- Volledige terugbetaling van consultaties bij de huisarts en de behandelende geneesheerspecialist tijdens het zorgtraject. Enkel het officiële tarief en het remgeld wordt terugbetaald. Als je arts meer aanrekent, betaal je zelf de eventuele meerkost.
- Recht op een éénmalige tussenkomst van max 60 euro voor de aankoop van een gevalideerde bloeddrukmeter op voorschrift van de huisarts.
- Terugbetaling van 2 tot 4 sessies per kalenderjaar bij een erkende diëtist (afhankelijk van het stadium van de ziekte).
- Terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen. Hier heb je een toelating van de adviserend geneesheer voor nodig.
Wat zijn de voorwaarden?
- Je bent minstens 18 jaar.
- Je hebt minstens twee contacten (raadpleging of huisbezoek) per behandelingsjaar met je huisarts.
- Je raadpleegt minstens eenmaal in een periode van 18 maanden een geneesheerspecialist die bevoegd is om een zorgtraject te ondertekenen. Deze periode van begint op de eerste dag van het tweede jaar van het zorgtraject.
- Je huisarts beheert je Globaal Medisch Dossier (GMD).
- Je hebt chronische nierinsufficiëntie in een ernstig stadium (GFR < 45, twee keer bepaald door een bloedanalyse) of chronische nierinsufficiëntie met een proteïnurie van meer dan 1 gram per dag (twee keer bepaald door een urineonderzoek).
- Je moet geen nierdialyse of transplantatie ondergaan.