Wennen aan zomer- of wintertijd

Hoe kun je je kind het best voorbereiden op de zomer- of wintertijd? Met deze tips zorg je voor een soepele doorgang.

Zomertijd

Als de zomertijd ingaat, draaien we de klok een uur vooruit (van 2 naar 3 uur). We kunnen een uur minder lang slapen. Vele ouders sturen hun kind dan gewoon een uur vroeger naar bed. Maar dit is geen oplossing. Want om te voorkomen dat je voortijdig in slaap valt, maken de hersenen tijdens de uren voor de normale bedtijd een stof aan waardoor je actiever wordt. Met volgende tips help je je kind om in het nieuwe ritme te komen. 

  • Vervroeg, enkele dagen voor de zomertijd ingaat, de bedtijd geleidelijk met een kwartiertje. Zo moet je kind niet in een keer wennen aan het uur tijdsverschil. 
  • Zorg bij het opstaan meteen voor veel licht en lichamelijke activiteit. Open de gordijnen wagenwijd. En breng je kinderen te voet of per fiets naar de opvang of school in plaats van met de auto. 
  • Zorg er 's avonds voor dat het al donker is in de kamer. Creëer een avondsfeer door de gordijnen dicht te doen en een schemerlamp aan te steken. 
  • Doe geen wilde dingen net voor het slapengaan. Rustige spelletjes spelen, een verhaaltje lezen, een liedje zingen, tanden poetsen en de pyjama aandoen, is het ideale avondritueel.

Wintertijd

Als de wintertijd ingaat, draaien we de klok een uur terug (van 3 naar 2 uur). We kunnen dan een uur extra slapen. Hierdoor kan je kind ’s avonds al moe zijn terwijl het nog geen bedtijd is. Het kan zelfs over zijn slaap heen zijn op het moment dat het bedtijd is. ’s Ochtends kan je kind heel vroeg wakker zijn. Met volgende tips help je je kind om in het nieuwe ritme te komen.

  • Verlaat, enkele dagen voor de wintertijd, de bedtijd geleidelijk met een kwartiertje. Zo moet je kind niet in een keer wennen aan het uur tijdsverschil. Om het avondritueel weer vlot op elkaar af te stemmen, kun je ook het uur van het avondeten geleidelijk verlaten. 
  • Hou vast aan het gewone avondritueel.
  • Vertel je kind hoe flink het is als het rustig in bed blijft liggen. Leg bij oudere kinderen ook het principe van winter- en zomertijd uit zodat ze weten wat er gebeurt. 
  • Pas, indien nodig, de tijd van dutjes overdag een beetje aan.