Slaaphygiëne
Een goede slaapomgeving, de dag afbouwen en afsluiten met een vast slaapritueel bevorderen de nachtrust van je kind.

Dag afbouwen
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen de ‘drukke dag’ en de ‘rustige nacht’. Door te zorgen voor een rustige overgang raakt je kind sneller in slaap-modus. Zet een kwartiertje voor bedtijd de televisie of computer uit. Samen een boekje lezen helpt te ontspannen.
Slaapritueel
Een slaapritueel bereidt je kind zowel fysiek als mentaal voor op de nacht. Het zorgt voor structuur en rust waardoor je kind sneller gaat slapen. Het slaapritueel is voor elk kind verschillend. Veel factoren spelen een rol zoals het karakter, het temperament, de leeftijd, de interesses van je kind en het aantal kinderen dat in de kamer slaapt. Pas het slaapritueel ook toe als je kind elders slaapt. Dit zorgt voor herkenbaarheid en vergemakkelijkt voor je kind het slapen in twee huizen.
Het juiste moment
Net als bij volwassenen, wordt ook bij kinderen de overgang van wakker zijn naar slapen, en omgekeerd, aangestuurd door verschillende ritmes. Kinderen zijn vlak voor het slapengaan gedurende korte tijd extra alert. Dan is het onmogelijk om in slaap te vallen. Stuur je hen in deze periode toch naar bed, kunnen er moeilijkheden ontstaan. Pas op het einde van deze periode beginnen de verschillende ritmes samen te werken en maakt het lichaam zich klaar om te gaan slapen.
Een goede slaapomgeving
Een goede slaapkamer is:
- goed verduisterd (een klein nachtlampje kan je kind een veiliger gevoel geven);
- goed verlucht;
- niet te warm: 18° is ideaal;
- stil;
- zonder prikkels van speelgoed, tv of computer.
Veilig slapen
- Rugligging
- Vermijd roken
- Voldoende lucht en temperatuur
- Omgeving
- Regelmaat en toezicht
- Geen medicatie
- Niet bij mama en papa in bed
Leg je baby om te slapen steeds op zijn rug. Op de buik liggen, kan de ademhaling van je baby belemmeren. Gebruik eventueel een slaapzak zodat hij zich niet gemakkelijk zelf op zijn buik kan draaien. Als je baby wakker is, leg je hem het best wel op zijn buikje om te spelen of rond te kijken. Zo voorkom je een afgeplat hoofdje en leert je baby andere spieren gebruiken en ontwikkelen.