Vaccinaties tijdens de zwangerschap
Ga vóór je zwangerschap met je arts na welke ziektes je hebt doorgemaakt en welke vaccinaties je kreeg. Vaccinaties beschermen zowel jezelf als je baby. Ook je gezinsleden laten zich best vaccineren. Maar let op: er zijn ook vaccins die je tijdens de zwangerschap niet mag krijgen.
Voor de zwangerschap
Rubella of rodehond tijdens de zwangerschap kan ernstige medische gevolgen hebben voor de baby (bv. gehoorschade). Een gecombineerd vaccin tegen mazelen, bof en rodehond biedt bescherming. Vaccineren gebeurt best 1 maand voor de (geplande) zwangerschap.
Heb je de windpokken nog niet doorgemaakt en ben je nog niet gevaccineerd? Dan is ook vaccinatie tegen varicella (windpokken) aanbevolen.
Tijdens de zwangerschap
Kinkhoest is een levensbedreigende ziekte bij baby’s. Volwassen weten niet dat ze kinkhoest hebben en zijn er vaak minder ziek van. Zo dragen ze dit onwetend over op zuigelingen die hier heel ernstig ziek van kunnen worden. Daarom is het heel belangrijk voor alle volwassenen in de directe omgeving om zich ook te laten vaccineren.
Voor een zwangere vrouw is het vaccin gratis. Bij iedere zwangerschap laat je je best vaccineren tussen de 24ste en 32ste zwangerschapsweek. De baby neemt de aangemaakte antistoffen op via de placenta. Zo is die al van bij de geboorte beschermd tegen kinkhoest.
In oktober en november is het tijd voor de jaarlijkse griepvaccinatie. Voor de meeste zwangere vrouwen en ouders van een baby is deze vaccinatie aanbevolen.
Vooral zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester van hun zwangerschap zijn op het ogenblik van het griepseizoen laten zich best vaccineren. Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap is veilig omdat het vaccin geen actief virus bevat en het je dus niet kan besmetten.
Deze vaccinatie is ook aanbevolen voor ouders van een baby jonger dan zes maanden en voor wie een baby verzorgt, zoals familieleden en kinderverzorgsters. De baby zelf wordt beter niet gevaccineerd. Voor kinderen ouder dan zes maanden kan in overleg met de huisarts of kinderarts besproken worden of vaccinatie zinvol is.
Zwangere vrouwen krijgen een deel van de kostprijs terugbetaald.
Beval je tijdens het RSV-seizoen dat loopt van begin oktober tot eind maart? Dan kan je je baby tegen RSV beschermen door jezelf tussen week 28 en week 36 van je zwangerschap te laten vaccineren. Dankzij het vaccin maak je antistoffen aan die je via de moederkoek (placenta) doorgeeft. Zo bescherm je je baby 5 à 6 maanden na de geboorte tegen ernstige RSV-infecties die tot een opname in het ziekenhuis kunnen leiden. Het vaccin is op voorschrift verkrijgbaar, kost 185 euro en wordt niet terugbetaald.
Je kan er ook voor kiezen om je baby na de geboorte te beschermen tegen RSV door antilichamen toe te dienen. Let wel op: je kan beide opties niet kan combineren. Bespreek met je arts wat voor jou de beste keuze is.
Er is geen algemene aanbeveling voor het vaccineren tegen corona tijdens de zwangerschap. Voor sommige vrouwen die een verhoogd risico lopen, kan een vaccinatie toch aangewezen zijn. Bespreek dit met je arts.
Na de geboorte
Is de moeder besmet met hepatitis B? Dan moet de pasgeboren baby meteen na de geboorte specifieke antistoffen én een vaccin tegen hepatitis B krijgen.
Kind en Gezin beveelt voor kinderen van 0 tot 6 jaar het vaccinatieschema van de Belgische Hoge Gezondheidsraad aan. Vaccinatie tegen polio (kinderverlamming) is verplicht.