Vaccinaties
Vaccinaties bij jonge kinderen beschermen hen tegen ernstige ziektes zoals mazelen en polio. Met een vaccin maakt het lichaam antistoffen aan die je beschermen tegen een infectieziekte.
Wanneer je kind gevaccineerd is, zal het lichaam bij een later contact met de ‘echte’ ziekteverwekker sneller en gerichter reageren zodat het niet of veel minder ziek wordt. Je kind zal ook sneller herstellen. Vaccins beschermen je kind tegen infecties die soms erg gevaarlijk of zelfs levensbedreigend kunnen zijn.
- Het poliovaccin tegen kinderverlamming is verplicht en gratis. Bij de geboorteaangifte zit een polioattest dat na de vaccinatie (op 15 maanden) ingevuld naar de dienst Bevolking van de gemeente moet.
Voor kinderen tot zes jaar worden volgende vaccinaties aanbevolen:
- Difterie (kroep)
- Tetanus (klem)
- Pertussis (kinkhoest)
- Haemophilus influenzae B (bacteriën die hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken)
- Meningokokken type ACWY (bacteriën die hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken)
- Hepatitis B (leverontsteking)
- Mazelen
- Bof (dikoor)
- Rubella (rodehond)
- Pneumokokken (bacteriën die onder andere hersenvliesontsteking, longontsteking, middenoorontsteking en bloedvergiftiging kunnen veroorzaken)
- Rotavirus (virus dat maagdarmontsteking met diarree veroorzaakt)
Tot drie jaar kan je hiervoor gratis terecht bij Kind en Gezin. Wanneer je kindje naar school gaat neemt het CLB dit over. Ook huisartsen en kinderartsen kunnen deze vaccins toedienen.
Deze vaccins zijn opgenomen in het basisvaccinatieschema en worden gratis ter beschikking gesteld door de Vlaamse overheid. Enkel het vaccin tegen rotavirusinfectie moet je betalen, deze kost wordt gedeeltelijk terugbetaald.
Enkele vaccins (zoals meningokokken B, hepatitis A, windpokken en reisvaccinaties) zijn niet opgenomen in het basisvaccinatieschema. Heb je vragen rond deze vaccins? Neem contact op met je huisarts.
Deze vaccins zijn betalend. Wist je dat CM voor bepaalde vaccins een deel van de kostprijs terugbetaalt?
- Is je baby geboren tijdens het RSV-seizoen (dat loopt van begin oktober tot eind maart) en werd je als moeder niet gevaccineerd met het RSV-vaccin? Dan kan je je baby vlak na de geboorte antilichamen toedienen. Zo is je kind meteen na de inspuiting beschermd voor 5 tot 6 maanden. Spreek hierover met je arts. CM betaalt een deel van de kostprijs terug.
- Ook baby’s geboren vanaf 1 april 2024 komen in aanmerking voor terugbetaling van deze antilichamen indien je ze laat toedienen in de maand oktober 2024. Hiervoor heb je een voorschrift nodig van je arts. Let wel op, ook hier mag de moeder geen RSV-vaccin ontvangen hebben tijdens de zwangerschap.
Wiegwijs
Wist je dat meer dan 70% van de consultatiebureaus van Kind en Gezin, waar kindjes gemeten en gewogen worden en hun vaccins krijgen, georganiseerd worden door Wiegwijs vzw?
Wiegwijs is deel van CM. Alle baby’s die voor de eerste maal in een consultatiebureau komen, krijgen een geschenkje van Skoebidoe. Is jouw consultatiebureau eentje van Wiegwijs? Vraag dan zeker bij je eerste bezoek jouw geschenkje.