Iedereen heeft na een tijdje nood aan een pauze. Dus waarom zou je het niet nodig hebben tijdens de blok?
Heb je zelf al gemerkt dat je concentratie na een tijdje afneemt? Dan neem je ook steeds minder informatie op. Stop dan even met studeren, ook al denk je dat pauzeren op dat moment tijdverlies is.
Tijdens een pauze krijgen je hersenen de tijd om de leerstof te verwerken en om zich op te laden, zodat ze nadien opnieuw volop kunnen werken. Zo neem je de leerstof ook beter op.
Een persoon kan zich gemiddeld niet langer dan 1 uur concentreren. Las daarom regelmatig een korte pauze van bijvoorbeeld 10 minuten in. Bij sommige praktische taken, zoals oefeningen maken, kan je aandachtspanne toenemen tot 2 uur. Na dergelijke inspanningen zijn iets langere pauzes van bijvoorbeeld 20 minuten zeker aangeraden
Maar let op dat je pauzes niet te lang zijn en doe iets waarbij je je écht ontspant.
Je kunt snel afgeleid raken door dingen die niets met je studies te maken hebben. Voor je het weet lopen je pauzes langer uit dan je had gehoopt. Plan op voorhand hoe lang je gaat ontspannen en wat je tijdens je pauzes gaat doen. Zet een wekker die je waarschuwt als het tijd is om verder te blokken. En gebruik de snooze-knop niet!
Tijdens je pauze naar een serie kijken, vergroot het gevaar dat je pauze uitloopt. Series houden je aandacht vast en doen je verlangen naar de volgende aflevering.
Een gouden tip: verlaat even je studeerruimte en zoek de buitenlucht op. Een pauze is het moment dat je je niet hoeft te concentreren. Je kunt beter niet gamen of de tekst van je toneelstuk inoefenen. Ook tv kijken of op je smartphone scrollen zijn geen goed idee. Je ogen hebben rust nodig.