Je hebt niet elke dag zin om naar de les te gaan of achter je boeken te zitten. Dat is normaal. Soms ben je overweldigd door de werkdruk voor een vak of kijk je op tegen examens of een deadline. Hoe blijf je gemotiveerd?
Autonomie
Het gevoel dat wat je doet je eigen bewuste keuze is, dat het iets is wat je wil doen voor jezelf.
Verbondenheid
Je betrokken en veilig voelen bij je medestudenten, docenten en school.
Competentie
Het gevoel dat je genoeg capaciteiten hebt om je studie aan te kunnen.
Ben je je motivatie kwijt? Ga op zoek naar wat er wringt, naar de oorzaak.
Een gesprek helpt om de dingen weer in perspectief te zien of alles op een rijtje te zetten. Vaak lucht het ook op om te praten over je zorgen of gebrek aan motivatie.
Doe dit met iemand waarvan je weet dat je een eerlijk en oprecht antwoord zal krijgen. Denk aan studiegenoten, de studentenvoorzieningen, familie, vrienden ... Tijdens de blok kan je hiervoor ook terecht bij Teleblok.
Een ander zien studeren, creëert sociale druk om zelf ook verder te doen. Tijdens de pauzes kun je bij even stoom aflaten bij elkaar en gezellig ontspannen. Als het moeilijk gaat kun je elkaar motiveren om toch nog even door te bijten.
Een gezonde dosis druk is nodig om te presteren. Te veel druk kan leiden tot faalangst of overmatige stress. Te weinig druk leidt tot uitstelgedrag.
Stap na een belangrijke deadline of examen 'uit dat vak'. Raak de spanning kwijt, een helder hoofd voorkomt uitputting.
Je kunt pas vol aandacht studeren als er geen andere behoeften op de voorgrond staan. Een beperkt zelfvertrouwen, angst of psychologische problemen remmen je motivatie af. Zorg daarom goed voor jezelf.
Geef positieve aandacht aan jezelf:
Toch een slechte ervaring? Zoek naar oorzaken waar je iets aan kan veranderen, bijvoorbeeld: 'Ik heb me te weinig voorbereid'. Zo blijf je controle houden over je studieproces.
Een gedurfde keuze, maar daarom niet altijd een slechte. Ben je er van overtuigd dat het niet langer realistisch is om verder te doen? Dan kan je er beter mee ophouden, wat de reden ook is.
Vraag zeker advies aan de dienst studentenvoorzieningen van jouw hogeschool of universiteit.
Beslis niet te snel, neem je tijd om alle opties af te wegen.