Zorg voor een goed evenwicht tussen inspanning, ontspanning en sociale contacten. Plan zowel je studietijd als je pauzes. Je houdt ook best je studeer- en vrijetijdsruimte gescheiden.
Tijdens een pauze verwerken je hersenen de leerstof en kunnen ze zich weer opladen. Daarom is het belangrijk om iets te doen wat jij leuk vindt en waarvan je brein écht ontspant.
Ontspannen is het tegenovergestelde van inspannen. Op het moment dat je ontspant, lever je geen mentale inspanning.
Hier zijn enkele tips:
1. Doe eens iets sportiefs
Ga helemaal los op je favoriete nummer, werk even in de tuin graag in de tuin, hou je van shotten of fietsen? Doe dat dan zeker!
2. Frisse buitenlucht kan wonderen doen.
Door naar buiten te gaan nemen je hersenen nieuwe zuurstof op. Die zuurstof is belangrijk om je stresssymptomen te verminderen en om nadien je aandacht terug bij de leerstof te houden. Wissel mentale en lichamelijke inspanning af, dat is goed voor je concentratie.
3. Probeer eens een ontspanningstechniek
Het internet staat vol met ademhalingsoefeningen, yoga- en meditatietechnieken. Ook lachen is gezond. Een goede lachbui is de ideale manier om te ontspannen. Zet bijvoorbeeld een lachsessie in gang met je kotgenoten. Maar let op dat je de rest van de dag niet met de slappe lach blijft zitten!
4. Positieve sociale contacten zijn belangrijk.
Zoek mensen op voor een gezellige babbel, ga samen sporten of iets eten. Probeer conflicten en spanningen tijdens de blok- en examenperiode zoveel mogelijk te vermijden of meteen op te lossen.
5. Slaap voldoende
Maar let erop dat je niet vlak na het studeren gaat slapen! Ontspan minstens een half uur voordat je in je bed kruipt.
Als de vermoeidheid toch toeslaat kan een powernap helpen. Laat dit dutje niet langer dan 20 minuten duren e, je doet dit best tussen 13en 15 uur. Dit kan je helpen om terug helder na te denken zonder je ritme te verstoren.
Het is goed om korte en lange pauzes met elkaar af te wisselen. Na ongeveer 50 minuten studeren kun je een korte pauze van een tiental minuten nemen. Na twee of drie blokken van 50 minuten studeren neem je dan best een langere pauze. Zet je pauzes in je studieplanning, zo hou je gemakkelijker een vast ritme aan.
Ieder zijn eigen trucjes. Teleblok vroeg aan 2.600 studenten wat zij doen om te ontspannen. Hieronder vind je hun tips en tricks. Misschien zit er wel iets tussen dat jou kan helpen?
Je vindt meer ontspanningsoefeningen op NokNok.