Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

  • Home
  • Overzicht diensten en voordelen

Diensten en voordelen

Psychologische zorg

Psychologische zorg nodig? Er is een terugbetaling vanuit de wettelijke ziekteverzekering en vanuit het CM-voordeel.

Anticonceptie voor jongeren

Voor de anticonceptiepil en diverse andere voorbehoedsmiddelen (zoals spiraaltjes of pleisters) ontvangen meisjes een extra terugbetaling vanuit de ziekteverzekering.

Bewegen Op Verwijzing

Wil je meer bewegen, maar weet je niet hoe? Je huisarts, verpleger of paramedicus (ergotherapeut, diëtist, maatschappelijk werker … ) kan je doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.

BloomUp

BloomUp is een online platform dat in enkele klikken een gesprek met een psycholoog of psychotherapeut mogelijk maakt. CM en BloomUp werken samen.

CM-gezondheidsconsulent

Je wil graag gezonder leven, met meer levenskwaliteit. Maar hoe begin je eraan? De CM-gezondheidsconsulent wijst je de weg. Als CM-lid heb je recht op een gratis gesprek per jaar.

Gezond op weg met diabetes type 2

Diabetes kan je dagelijks leven volledig op zijn kop zetten. Wil je graag gezonder leven maar weet je niet waar te beginnen? CM helpt je samen met Arteveldehogeschool en de Diabetes Liga op weg met een leefstijlprogramma voor personen met diabetes type 2.

Gezonde Buurt

Gezonde Buurt wil samen met burgers, vrijwilligers, verenigingen en organisaties initiatieven nemen die leiden tot meer gezondheid in de samenleving.

Afdekpleisters

Een afdekpleister of schelp met zuignap wordt gebruikt bij kinderen met een lui oog. De afdekpleister bedekt het goede oog om het kind te verplichten het zwakke oog te gebruiken.

Audika hoorcentra

Goed kunnen horen is belangrijk om je goed te voelen en je leven te leiden zoals jij wil. Waarvoor kan je terecht in de Audika hoorcentra (vroeger: Goed hoorcentra)?

Brillen

CM betaalt 40 euro per jaar terug voor een nieuwe bril. Voor kinderen tot en met 18 jaar is dat bedrag zelfs 50 euro. In bepaalde gevallen krijg je ook een terugbetaling van de ziekteverzekering.

Cataractoperatie

Tijdens een cataractoperatie maakt de oogarts een paar kleine sneetjes in je hoornvlies. Hierlangs wordt je troebele ooglens verwijderd en vervangen door een kunstlens.

Hoorapparaten

Goed kunnen horen is belangrijk om je goed te voelen en je leven te leiden zoals jij wilt. Soms is daar een hoorapparaat voor nodig. Het goede nieuws is dat de ziekteverzekering dit (gedeeltelijk) terugbetaalt.

Laserbehandeling

Bij refractieve laserbehandelingen wordt de kromming van het hoornvlies met behulp van een laserstraal gewijzigd.

Lensimplantaten

CM geeft een eenmalige terugbetaling tot 100 euro per oog voor lensimplantaten die geplaatst zijn voor 1 januari 2024 en als ze niet worden terugbetaald door de ziekteverzekering.

Babymassage

Babymassage zorgt voor een moment van rust en ontspanning voor jou en je baby. Het huidcontact creëert een warme band tussen ouder en kind en stimuleert de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van je kindje.

Adoptieverlof

Werknemers en zelfstandigen die een minderjarig kind adopteren, hebben recht op adoptieverlof.

Babymateriaal ontlenen

Baby’s en jonge kinderen hebben heel wat zorg nodig. Vaak is extra materiaal nodig om baby's of jonge kinderen te laten slapen, hen een medicijn te laten innemen of om hen zindelijk te krijgen. Dankzij de uitleendienst van Goed kun je babymateriaal voordelig ontlenen. Als jij, je kindje of beiden CM-lid zijn, geniet je een voordeeltarief.

Geboortevoordeel en babygeschenk

Ben je net ouder geworden? Proficiat! CM viert graag mee. Skoebidoe, jouw CM-gids in ouderschap, verwent je met grote en kleine babygeschenken en -voordelen.

In-vitrofertilisatie

Bij in-vitrofertilisatie (ivf) worden in het labo eicel en zaadcellen samengebracht om een bevruchting mogelijk te maken. Uit de bevruchte eicel groeit een embryo dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Als het hierna tot een zwangerschap komt, spreken we van een proefbuisbaby.

Kraamzorg

Bij zwangerschap of geboorte kan kraamzorg je bijstaan, onder meer voor huishoudelijke taken en bij de verzorging van je baby.

Kunstmatige inseminatie

Bij kunstmatige inseminatie wordt sperma in de baarmoeder ingebracht. Zowel voor de behandeling van het sperma en als de eigenlijke inseminatie betaalt CM de kosten volledig terug.

Chiropraxie

De chiropractor behandelt vooral klachten over het skelet, spierstelsel en zenuwstelsel. Volgens chiropractors kunnen geblokkeerde gewrichten in de ruggengraat pijnklachten veroorzaken in de nek, armen, schouders, rug en benen. Een chiropractor wordt soms ook een kraker genoemd.

Ergotherapeuten

Een ergotherapeut behandelt, begeleidt en adviseert personen die beperkt worden door een fysiek letsel of ziekte, psychosociale problemen, cognitieve problemen, ontwikkelings- of leerstoornissen of verouderingsprocessen. Maar hoeveel betaal je voor een ergotherapeut die het tarievenakkoord erkent?

Logopedie

Hoeveel krijg je terugbetaald voor een logopedische behandeling?

Adoptieverlof

Werknemers en zelfstandigen die een minderjarig kind adopteren, hebben recht op adoptieverlof.

Arbeidsongeschikt: hulp van derden

Ben je arbeidsongeschikt en heb je moeilijkheden om gewone dagelijkse handelingen uit te voeren? Misschien heb je recht op een forfaitaire terugbetaling voor hulp van derden.

Borstvoedingspauze

Werkneemsters hebben recht op borstvoedingspauzes om hun kind borstvoeding te geven of de melk af te kolven.

Geboorteverlof voor werknemers

Een vader of meeouder mag als werknemer twintig dagen afwezig zijn op het werk. Dit geboorteverlof moet niet aaneensluitend opgenomen worden, maar wel binnen de vier maanden na de geboorte.

Geboorteverlof voor zelfstandigen

Zelfstandigen die vader of meeouder zijn geworden, hebben recht op geboorteverlof. Zij kunnen hun beroepsactiviteit onderbreken gedurende maximaal twintig dagen of maximaal veertig halve dagen, in een periode tot vier maanden na de geboorte.

Inhaalpremie

Werknemers, werklozen en zelfstandigen op invaliditeit die aan de voorwaarden voldoen, krijgen een jaarlijkse inhaalpremie.

Moederschapsrust

Als werknemer, werkloze of zelfstandige heb je recht op moederschapsrust. De regeling varieert naargelang je statuut.

Solidair Mobiel

Heb je af en toe een rolstoelvriendelijke wagen nodig, maar je hebt er geen? Dan kan het autodeelprincipe Solidair Mobiel misschien een oplossing bieden. Voorlopig wordt de dienst Solidair Mobiel enkel aangeboden in regio's Oostende en Roeselare-Tielt. Er is in elke regio één wagen beschikbaar.

CM-Oppas aan huis

Als mantelzorger wil je ook eens vrienden opzoeken of er gewoon even tussenuit zijn. Daarom biedt CM-Oppas aan huis oppas aan bij chronisch zieken, ouderen of personen met een beperking. Dit kan overdag, ’s avonds en ’s nachts.

CM-Spaak

CM-Spaak biedt je administratieve ondersteuning en stuurt een vrijwilliger naar je thuis.

Dagverzorgingscentrum

Wie zorgbehoevend is en thuis verzorgd wordt, kan overdag terecht in een dagverzorgingscentrum.

Ergobegeleiding en woonadvies

Je wil lang thuis blijven wonen, maar raakt soms moeilijk recht uit je bed of hebt moeite met de trap? Met de ergobegeleiding en het woonadvies van CM kan je veel problemen oplossen. De dienstverlening is gratis en vrijblijvend. Deze diensten maken deel uit van Maatschappelijk Werk.

Forfait palliatieve zorg

Omdat chronisch zieken hoge uitgaven hebben, zijn er verschillende forfaitaire vergoedingen die ze kunnen cumuleren, onder andere voor palliatieve zorg.

Bewegen Op Verwijzing

Wil je meer bewegen, maar weet je niet hoe? Je huisarts, verpleger of paramedicus (ergotherapeut, diëtist, maatschappelijk werker … ) kan je doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach.

CM-reisbijstand

Dankzij CM-reisbijstand trekken kinderen en jongeren met kinderbijslag zorgeloos op vakantie naar elke buitenlandse bestemming. Voor alle anderen hangt de reisbijstand af van het bezochte land, regio of gebied.

Festivals

Op vele muzikale evenementen en festivals lopen mobiele CM-teams rond, die gratis oordopjes weggeven. Spotte jij ons al?

Intersoc

Intersoc vzw organiseert elke zomer en winter vakanties naar tal van Europese landen.

Actieve verbandmiddelen

Actieve verbandmiddelen zijn speciale en dure verbanden die een gunstig, vochtig klimaat creëren waardoor een wond sneller geneest.

Borstprothesen

Na je borstsparende operatie of mastectomie overweeg je mogelijk een borstprothese. Bij verhoogde vochtophoping heb je misschien een armkous nodig. Voor dat materiaal bestaan er terugbetalingen.

Borstreconstructie

Een borstreconstructie gebeurt door het plaatsen van een borstimplantaat of door het gebruik van eigen weefsel (huid, vet, spieren) die van andere lichaamsdelen worden afgenomen. Je krijgt voor een borstreconstructie een terugbetaling van de ziekteverzekering.

Haarprothesen

Je kan een terugbetaling door de ziekteverzekering krijgen voor een haarprothese als de kaalheid het gevolg is van een bepaalde ziekte of aandoening.

Herstelverblijf

Na een hospitalisatie of ernstige ziekte is een herstelverblijf soms aangewezen.Tijdens een herstelverblijf wordt werk gemaakt van de revalidatie, zelfredzaamheid, zelfzorg en ondersteuning van de mantelzorg.

CM-Mobiel

Minder mobiele personen die wegens een fysieke en/of psychische beperking het openbaar vervoer niet kunnen gebruiken, kunnen rekenen op de vrijwilligers van de dienst CM-Mobiel.

CM-Rolwagenvervoer

Ben je een rolstoelgebruiker? Dan kun je voor onder andere ziekenhuisbezoeken, kappersafspraken of je boodschappen rekenen op CM-Rolwagenvervoer.

Solidair Mobiel

Heb je af en toe een rolstoelvriendelijke wagen nodig, maar je hebt er geen? Dan kan het autodeelprincipe Solidair Mobiel misschien een oplossing bieden. Voorlopig wordt de dienst Solidair Mobiel enkel aangeboden in regio's Oostende en Roeselare-Tielt. Er is in elke regio één wagen beschikbaar.

Aangepast vervoer

Mensen met verplaatsingsproblemen die geen of heel moeilijk het openbaar vervoer kunnen nemen, kunnen gebruikmaken van de diensten Aangepast Vervoer.

Hulpmiddelen voor personen met een handicap

Dankzij de Vlaamse en Brusselse sociale bescherming zijn mobiliteitshulpmiddelen zoals een rolwagen of een rollator betaalbaar voor mensen met een blijvende of langdurige beperking. Ook het VAPH geeft diverse tegemoetkomingen.

Wonen voor personen met een handicap

Om wonen betaalbaar te houden voor personen met een handicap, zijn terugbetalingen mogelijk in de huurkosten. Er bestaan ook verschillende sociale tarieven voor water, elektriciteit en gas. We zetten enkele terugbetalingen en sociale tarieven op een rijtje.

Woningaanpassingen voor personen met een handicap

Kosten voor woningaanpassingen kunnen snel oplopen. Maar soms moeten woningaanpassingen nu eenmaal gebeuren om het leven te vergemakkelijken. Gelukkig heb je in sommige gevallen recht op terugbetalingen om de kosten te drukken.

Globaal medisch dossier

In het Globaal Medisch Dossier (GMD) worden alle gegevens over je gezondheid bijgehouden. De huisarts mag hiervoor per kalenderjaar een honorarium aanrekenen dat volledig door CM wordt betaald. De afrekening gebeurt rechtstreeks tussen de huisarts en CM.

Maximumfactuur

Heb je het niet breed of ben je langdurig ernstig ziek? Dan kunnen medische kosten zwaar doorwegen op het budget. De maximumfactuur (MAF) beperkt de jaarlijkse medische kosten voor gezinnen tot een plafondbedrag. Al het remgeld boven dat plafondbedrag wordt terugbetaald door CM.

Palliatieve zorg: vrijstelling remgeld

Word je als palliatieve patiënt thuis verzorgd? Dan heb je mogelijk recht op het forfait palliatieve zorg. Dit gaat onder andere over de volledige terugbetaling van het remgeld voor huisbezoeken door de huisarts.

Raadplegingen op afstand

Een raadpleging op afstand kan via de telefoon of een videogesprek. Je arts moet voor zo een raadpleging de regeling betalende derde toepassen. Je betaalt dus enkel het remgeld.

Regeling betalende derde

Met de ‘regeling betalende derde’ (ook wel ‘derdebetalersregeling’) betaal je alleen je remgeld aan je zorgverlener (huisarts, tandarts, specialist). Dat is het deel van de kosten dat niet door CM wordt terugbetaald.

Simulatie verhoogde tegemoetkoming

Als je een laag inkomen hebt, kun je recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. Je betaalt dan minder voor gezondheidszorg en hebt nog andere financiële voordelen. Kom jij in aanmerking voor verhoogde tegemoetkoming?

Boekenkorting

Als CM-lid krijg je korting voor verschillende boeken over onder meer gezondheid, welzijn, terugbetalingen en voorzieningen.

CM informeert

Het lees-, kijk- en luisteraanbod van CM is uitgebreid en divers. Afhankelijk van je voorkeuren en de levensfase waarin je je bevindt, kan je je abonneren op relevante nieuwsbrieven, websites en podcasts.

Kamelego: beluister de krant

Dankzij Kamelego kunnen blinden, slechtzienden, dyslectici, senioren, laaggeletterden of personen met een motorische beperking de actualiteit volgen via de krant.

Mijn CM-app

De nieuwe Mijn CM-app is het digitale kantoor voor CM-leden: altijd en overal beschikbaar om je praktische zaken op te volgen.