Zwanger van een tweeling of meerling? Dit moet je weten

Zag je op de eerste echografie plots meerdere hartjes kloppen? Proficiat, dan verwacht je een meerling! Voor veel ouders komt dit bijzondere nieuws als een verrassing. Sommigen hebben even tijd nodig om aan het idee te wennen. Dat is perfect normaal. Zit je met veel vragen? Dit handig overzicht bundelt de belangrijkste aandachtspunten.

Tijdens de zwangerschap

Nauwgezette medische opvolging
Zijn er meerdere kindjes op komst, dan vergt dat meer energie van mama én baby’s. Je zal dus vaker op controle moeten dan tijdens een normale zwangerschap. De gynaecoloog houdt goed in de gaten of:

  • je baby’s geen groeiachterstand oplopen;
  • er een evenwichtige bloedstroom is tussen de baby’s als ze een placenta delen;
  • je geen te hoge bloeddruk krijgt, wat kan leiden tot complicaties zoals zwangerschapsvergiftiging.

Veel rust, milde activiteit
Je lichaam is hard aan het werk. Gun jezelf zo veel mogelijk rust. Al is volledige platte rust niet nodig. Probeer rustig te blijven bewegen, tenzij een arts het anders voorschrijft. Denk aan korte wandelingen of lichte prenatale oefeningen. Zo verminder je de kans op tromboses.  

Bereid je voor 
Veel ziekenhuizen organiseren infosessies over twee- en meerlingzwangerschappen. Deze sessies bieden medische en praktische informatie om je voor te bereiden.

De bevalling

Vroeggeboorte
Meerlingen worden vaak te vroeg geboren, tussen de 34 en 37 weken. Je gynaecoloog zal je daarop voorbereiden en je vroegtijdig laten opnemen mochten er complicaties optreden. Bij vroeggeboorte kan intensieve zorg nodig zijn. Zorg er dus voor dat je bevalt in een ziekenhuis met een gespecialiseerde neonatale afdeling.

Vaginale bevalling versus keizersnede
Het is perfect mogelijk om vaginaal te bevallen. Dat hangt vooral af van de positie van je baby’s en of er al dan niet complicaties zijn. Weet dat de verloskundigen de gezondheid van mama en kindjes voortdurend in de gaten houden via een monitor. Als dat nodig is, zullen ze overgaan tot een spoedkeizersnede.

Na de zwangerschap

Postnatale zorg
Pasgeboren meerlingen hebben vaak extra medische zorg nodig, zoals monitoring in een couveuse. Gespecialiseerde pediatrische teams in het ziekenhuis begeleiden de eerste weken van je kleintjes. 

Moederschapsrust
Bij een meerlingzwangerschap heb je recht op 8 weken prenataal verlof, waarvan 1 week verplicht. Daarnaast kan je 7 weken prenataal verlof verschuiven naar de postnatale periode, met 2 extra weken postnataal verlof. In totaal heb je dus recht op 19 weken moederschapsrust. 

Hulp en ondersteuning
De komst van een baby zet je wereld op z’n kop, laat staan meer dan één baby. Je staat er niet alleen voor. Maak op tijd afspraken over huishoudelijke hulp, bijvoorbeeld via professionele kraamzorg of met hulp van familie en vrienden. Ben je CM-lid? Dan krijg je tot 300 euro kraamzorg terug. Ben je ook aangesloten bij CM-Hospitaalplan? Dan ontvang je nog een extra terugbetaling

Borstvoeding
Borstvoeding kan een grotere uitdaging zijn bij meerlingen, maar met goede begeleiding van een vroedvrouw of lactatiekundige is het haalbaar. Je kan ook proberen combineren met flesvoeding.

Bronnen: UZ Leuven, UZ Gent, Kind en Gezin