Zelfstandig spelen
Je peuter of kleuter die even alleen speelt, geeft je de tijd om snel een huishoudelijk klusje op te knappen of rustig een kopje koffie te drinken. Maar niet elk kind kan zich makkelijk in zijn eentje amuseren.
Grote verschillen
Sommigen kinderen hebben lang de nabijheid van een ouder nodig, anderen trekken zich wat sneller los. Net omdat kinderen sterk van elkaar verschillen, is er geen specifieke leeftijd waarop een kind alleen moét kunnen spelen. Zelfstandig spelplezier is ook geen doel zich, al steken kinderen er wel wat van op. Zo leren ze om zelf hun gedrag te sturen, bouwen ze zelfvertrouwen op en bevordert het hun creativiteit.
Hoe help je je kind op weg?
Je kind is geen robot dat je kan verplichten om alleen te spelen. Maar met een aantal handige tips zet je je peuter of kleuter wel op weg.
- Wees realistisch in je verwachtingen. Een kleuter die zich een kwartier alleen kan bezighouden is al mooi.
- Bouw langzaam op. Begin met vijf minuten alleen spelen en maak dat stelselmatig langer.
- Geef je grenzen aan. Heb je geen tijd om mee te spelen met je kind, geef dat duidelijk aan. Maakt dat je kind boos of verdrietig, toon daar begrip voor.
- Kinderen spelen graag in de nabijheid van een ouder. Zorg dus dat er wat ruimte is in de woonkamer. Erger je niet aan de rommel. Dat hoort erbij.
- Wissel af en toe eens tussen soorten speelgoed. Bepaalde spullen even uit het zicht leggen en een tijdje later opnieuw tevoorschijn toveren, doet soms wonderen.
- Laat verveling toe. Als ouder ben je geen animator die elke dag van ’s morgens tot ’s avonds moet volplannen met activiteiten.