Kinderen en schermtijd
Alle tijd die we doorbrengen met een beeldscherm, is schermtijd. Veel kinderen zijn verzot op tablets, smartphones en televisie. Maak goede afspraken en zorg voor een gezond evenwicht tussen schermtijd en ‘andere’ tijd. Spelen, slapen en bewegen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.
Vanaf twee jaar
Tot de leeftijd van twee jaar raadt de WHO schermtijd af. Langdurig naar een scherm kijken op te jonge leeftijd kan leiden tot bijziendheid. Televisieprogramma’s voor kleine peuters zijn heel aantrekkelijk: ze bevatten kleuren, contrasten, eenvoudige geluiden. Ze duren doelbewust niet lang. Is het programma of het spel afgelopen? Zet de televisie of de computer best meteen uit.
Vanaf het tweede jaar zal er meer aandacht gaan naar programma’s met een verhaal en spelletjes. Het belang van interactie, bewegende beelden, mooie liedjes en kleuren neemt nog toe. Er bestaan heel wat spelletjes, apps en programma’s op maat van peuters en kleuters. Zoek samen met je kind uit wat het leuk vindt, wat je wilt installeren en begeleid hen daarbij. Maar jij blijft als ouder bepalen wat je kind ziet.
Omgaan met schermen
Televisie, computer, tablets, smartphones, ... Schermen zijn onvermijdelijk. Op een bepaald moment komt je kind er sowieso mee in aanraking. Maar hoe ga je het best om met die schermtijd?
- Verken en benut samen alle mogelijkheden van al die schermen: bv. samen skypen, samen een filmpje maken, …
- Kijk mee met je kind en ontdek wat het leuk vindt. Maak er een gezellig moment van samen en praat over wat je kind ziet.
- Zorg voor duidelijkheid en stel grenzen. Naarmate je kind ouder wordt, kunnen jullie hier samen afspraken over maken.
- Stel eventueel op sommige apps een tijdslimiet in. Zo gaat je kind nooit over de afgesproken tijd.
- Is de afgesproken schermtijd bijna om? Laat je kind weten dat het bijna tijd is om het scherm weg te leggen.
- Geef het goede voorbeeld en hou ook je eigen schermgebruik in de gaten.