Oogproblemen bij kinderen

Ook van jongs af aan kan je al problemen krijgen met je ogen. En door het toenemende schermgebruik neemt het aantal kinderen met bril alleen maar toe. Wat zijn veelvoorkomende problemen bij kinderen? En hoe merk je dat jouw kind er last van heeft?

Een lui oog of amblyopia

Een kind met een lui oog kijkt maar met één oog, het goede oog. Het luie oog is (meestal) wel in orde, maar de hersenen kiezen ervoor om alleen met het goede oog te kijken. Daardoor wordt het steeds moeilijker om goed te zien door het luie oog. 

 

Scheelzien of strabisme

De eerste maanden is het zicht van je baby nog in volle ontwikkeling. Kijkt je baby dan soms scheel? Dan hoef je je zorgen te maken. We spreken van scheelzien of strabisme bij kinderen vanaf 1 jaar wanneer één of beide ogen niet goed op één punt gericht zijn. In plaats daarvan wijzen ze in verschillende richtingen. Het ene oog kan recht vooruit kijken, terwijl het andere naar binnen, naar buiten, omhoog of omlaag draait. Deze afwijking kan constant zijn of af en toe voorkomen. 

 

Bijziendheid of myopie

Bijziendheid, ook wel bekend als myopie, is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij iemand objecten die veraf zijn, wazig ziet. Wat dichtbij is, is wel scherp. Het ontstaat meestal in de kinderjaren.  

 

Verziendheid of hypermetropie

Verziendheid is het tegenovergestelde van bijziendheid. Dan is alles wat dichtbij is, wazig. Daardoor kunnen kinderen moeite hebben met lezen, speelgoed dichtbij bekijken. Heel wat peuters zijn verziend en dat is helemaal niet erg. De verziendheid bij kinderen groeit er als het ware vaak uit. 

Herken je een of meerdere van bovenstaande signalen of maak je je zorgen over het zicht van je kind, maak een afspraak bij de oogarts