Hoe bescherm ik mijn kind tegen de zon en hitte?
Samen met je kindje genieten van de zon is super leuk. Een beetje zon is goed voor iedereen. Zo maak je bijvoorbeeld vitamine D aan. Pas wel op voor te veel zon, dat is schadelijk. Waar let je op bij zonnebescherming?
De huid van een kind is dunner en gevoeliger dan die van een volwassene. Uv-stralen dringen dus makkelijk door en kunnen schade veroorzaken. Kinderen kunnen slechts vijf tot tien minuten onbeschermd in de zon zonder te verbranden. Een kinderhuid herstelt ook trager van zonnebrand. Bovendien stapelt de schade zich op wat de kans vergroot op huidkanker op latere leeftijd.
Iedereen heeft een zonnekapitaal: een maximale aantal uren zon dat je huid kan verdragen tijdens je leven. Hoe beter je kinderen tegen de zon beschermt, hoe meer zonnekapitaal ze overhouden en hoe kleiner de kans dat hun huid op latere leeftijd schade ondervindt van de zon.
Wanneer en hoe lang mag mijn kind in de zon?
Dermatologen raden aan om kinderen jonger dan één jaar niet rechtstreeks in de zon te laten komen. Zet hen dus steeds in de schaduw en gebruik een degelijke parasol op de kinderwagen die voldoende dicht geweven is en niet te veel rechtstreeks zonlicht doorlaat.
Na hun eerste verjaardag mogen kinderen met blote armen en benen in de zon komen maar slechts voor korte periodes en niet tussen 11 en 15 uur als de zon het felst schijnt. De lichaamsdelen die rechtstreeks in contact komen met de zon smeer je in met een zonneproduct met (zeer) hoge beschermingsfactor.
Tips: hoe bescherm ik mijn kind tegen de zon?
- Zoek de schaduw op. Let wel op, ook dan kan je kind verbranden. Insmeren is dus de boodschap.
- Trek je kind lichte kleding van katoen aan. Laat altijd een hemdje of T-shirt aan. Kies eventueel uv-beschermende (zwem)kleding. Zet je kind een zonnehoedje of pet op, met een brede rand. Ook een zonnebril is geen overbodige luxe. De ogen van een kind zijn erg kwetsbaar. Kies een zonnebril die uv-stralen uit het licht filtert.
- Smeer lichaamsdelen die rechtstreeks in contact komen met de zon in met een dikke, egale laag zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Smeer je kind in vijftien tot dertig minuten vóór ze in de zon komen. Herhaal om de twee uur. Na het zwemmen, afdrogen of intens zweten smeer je je kind sneller terug in. Let op plekken die je makkelijk vergeet zoals oren, handen en jukbeenderen.
- Droog je kind af na het zwemmen of de waterpret. Een natte huid is gevoeliger en waterdruppels versterken de schadelijke werking van de zon.
- Als je kind blond of roodharig is, dan heeft die een huidtype dat nog gevoeliger is.
- Laat kinderen voldoende water drinken om het verloren vocht terug aan te vullen.
- Geef het goede voorbeeld. Kinderen imiteren immers het gedrag van hun (groot)ouders.
Waar let ik op bij een zonneproduct?
- Kies een product met een hoge beschermingsfactor: minstens factor 30, maar beter nog beschermingsfactor 50. Het is ook belangrijk dat het beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Deze beide vormen van uv-straling dragen bij aan de vorming van huidkanker.
- Neem een product dat mild en hypoallergeen is.
- Gebruik het product zoals de instructies op de verpakking aangeven.
- Gebruik een zonnecrème met een CE-label. Dat labelt toont aan dat het product door een onafhankelijk Europees labo werd getest en goedgekeurd.
- Gebruik geen te oude zonnebrandcrème. Na ongeveer twaalf maanden vermindert hun effectiviteit.
Wat is belangrijk bij een zonnebril?
Kies voor een goed aansluitende bril die beschermt tegen verblinding én UVA- en UVB-stralen filtert.
- De Europese normen leggen de filterkwaliteit vast. Deze brillen dragen de woorden uv400 of 100% uv-bescherming.
- Daarnaast moet de zonnebril een CE-kenteken hebben, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit cijfer geeft de bescherming tegen verblinding aan in 5 categorieën (van 0 tot 4). Voor onze Midden-Europese zon is categorie 2 meestal voldoende. Aan zee en op het strand kies je voor 3, als je gaat skiën voor categorie 4.
Hoe herken ik een hitteslag?
- Je kind vertoont tekenen van uitdroging: droge mond, veel dorst, minder urine (donkergele urine, droge luiers), ingevallen ogen, ingezonken fontanel …
- Rusteloos gedrag of prikkelbaar.
- Je kindje heeft het erg warm.
- Je kind heeft krampen in buik, armen of benen.
- Je kind is uitgeput: overvloedig zweten, hoofdpijn, duizeligheid, zwakte en vermoeidheid, eventueel bewusteloosheid.
Vertoont je kind één van deze signalen? Haal je kind uit de zon naar een koele plek om af te koelen. Laat je kind drinken en raadpleeg indien nodig een arts.
Tips: Hoe bescherm ik mijn kind tegen de hitte?
- Blijf binnen tijdens de warmste periode van de dag: tussen 11 en 16 uur.
- Laat kinderen voldoende water drinken om het verloren vocht terug aan te vullen. Telkens in kleine hoeveelheden. Wacht niet tot het moment dat je kind dorst heeft. Een kind heft pas dorst wanneer het uitgedroogd is.
- Geef je borstvoeding, dan moet je ook extra drinken en je baby vaker aanleggen.
- Zorg voor verkoeling: zwembad, bad, douche, waterspeelgoed …
- Doe je kinderen lichte, losse en lichtgekleurde kleding aan. Denk ook aan een pet of hoedje.
- Zorg voor voldoende rust. Beperk de lichamelijke inspanningen.
- Houd de slaapplaats van je kind fris.
- Laat je kind nooit alleen in de auto. De temperatuur kan er snel oplopen.
- Als het heel warm is kunnen sommige materialen zoals zand, rubberen tegels, metaal, speelmatten erg warm worden. Je kind kan zo ernstige brandwonden aan zijn of haar voeten oplopen. Laat je kind hier niet zonder schoenen op lopen.