Een kind met een handicap

Een zorgeloze zwangerschap kan abrupt omslaan in een hoop vragen en zorgen. Met de komst van een kind met een handicap ziet je wereld er plots anders uit dan verwacht en duiken grote twijfels op.

Verwarrende gevoelens 

Kreeg je het nieuws te horen tijdens de zwangerschap of volgde de diagnose na de geboorte? Hoe en wanneer je het te horen kreeg, maakt weinig verschil.  Verdrietige gevoelens overheersen terwijl je eigenlijk ‘blij hoort te zijn’. En dat is verwarrend. 

Zorg goed voor jezelf 

  • Lijst je vragen op en vraag advies en info bij professionals. Wat is er aan de hand? Hoe kun je het aanpakken? Wat zijn de vooruitzichten, mogelijke behandelingen? 
  • Laat je omringen en ondersteunen door (schoon)ouders, familie en vrienden. Vaak vinden zij het ook moeilijk en willen ze jou toch graag ‘met iets’ helpen. 
  • Schuldgevoelens omwille van de situatie zijn niet aan de orde en helpen niemand vooruit. 
  • Je partner en jij reageren mogelijk anders op de nieuwe situatie. Toon begrip voor elkaar en praat open over die verschillen. 
  • Niemand die je beter begrijpt als ouders in een gelijkaardige situatie. Zoek contact en steun bij lotgenoten. 

Speciale diensten en voordelen 

Kinderen met een handicap en hun ouders kunnen een beroep doen op heel wat specifieke diensten en voordelen: aangepast Groeipakket (kinderbijslag), zorgtoeslag, belastingvoordelen, … 
Laat je ondersteunen om voor jouw specifieke situatie te kijken waarop je recht hebt.

Je kunt ook informatie op je eigen tempo doornemen. Hieronder volgt een overzicht van praktische en financiële hulpmiddelen vanaf de geboorte, en het incontinentieforfait dat vanaf de leeftijd van 3 jaar kan aangevraagd worden.