Zo leer je je kind opruimen
De lenteschoonmaak staat weer voor de deur! De ideale gelegenheid om het huis op te ruimen en afscheid te nemen van spullen die je niet meer nodig hebt. Het kan lastig zijn om je kind hierin mee te krijgen, maar met een beetje creativiteit maak je van opruimen een leuke en leerzame activiteit.

Routine creëren
Kinderen motiveren om op te ruimen, is gemakkelijker als het deel uitmaakt van een vaste routine. Door het op te nemen in hun dagelijkse gewoontes, wordt het een vertrouwd onderdeel van hun dag en voelt het minder als een taak.
Maak er een spel van
Zet een timer en kijk wie het meeste speelgoed kan opruimen. Maak een schattenzoektocht en laat je kind zoeken naar specifieke spullen die ze moeten vinden en opruimen. Ook kan je opruimen op basis van kleuren: vraag je kind bijvoorbeeld om eerst alle rode spullen op te ruimen. Dit maakt het leuk en motiverend.
Doe het samen
Kinderen leren door te observeren en na te doen. Laat je kind zien hoe je zelf opruimt. Of werk samen aan een project, zoals het opruimen van een kast of het organiseren van speelgoed. Laat zien dat je ook spullen wegdoet die je niet meer nodig hebt.
Leg ook uit waarom het belangrijk is om op te ruimen en spullen weg te geven. Vertel bijvoorbeeld dat een opgeruimd huis helpt om dingen sneller te vinden, dat het weggeven van spullen anderen kan helpen en dat het ruimte creëert voor nieuwe avonturen. Dit helpt je kind te begrijpen waarom ze het doen.
Maak ruimte voor herinneringen
Sommige kinderen hechten veel waarde aan hun spullen, waardoor opruimen een emotioneel proces kan worden. Een manier om dit te vergemakkelijken, is door hen te helpen herinneringen vast te leggen voordat ze afscheid nemen. Stel bijvoorbeeld voor om foto's te maken van de spullen voor je ze wegdoet. Sla de foto's op in een speciaal digitaal album of een fysiek plakboek. Op die manier weten ze dat de herinnering niet verloren gaat, ook al laten ze het object gaan.
Beloon en moedig aan
Vergeet niet om je kind te belonen als ze goed bezig zijn! Geef je kind complimenten voor de hulp en inzet. Je kan hen belonen met iets kleins zoals een sticker. Of bedenk een beloningssysteem waarbij je kind toewerkt naar een grotere beloning zoals een uitstapje naar hun favoriete speeltuin of een filmavond thuis.