Te veel chocolade in huis?
De paashaas, sinterklaas en zelfs de kerstman zijn fan van chocolade. Maar wat doe je als je er te veel in huis hebt? Wat kan je er nog mee maken? Wij hebben enkele tips voor groot én klein.
Snel naar een recept gaan?
Eggspresso
- Chocolade-ei (hol, zonder vulling)
- Je favoriete koffie
- Heet water
Aan de slag
- Warm een mes op in heet water en snijd het topje van je chocolade-ei.
- Plaats het chocolade-ei in een (espresso)kop.
- Giet de koffie of espresso voorzichtig in het chocolade-ei.
- Laat even smelten.
Gedipt lekkers
- Holle of volle paaseieren
- Fruit naar keuze
- Marshmallows
- Koekjes (lange vingers, Oreo's, zelfgebakken ...)
- Andere baksels (cake, poffertjes ...)
Aan de slag
- Doe de paaseieren in stukken en smelt au bain marie tot een gladde chocoladesaus
- Dip (samen met je kleintje) al het lekkers in de chocoladesaus en leg op wat bakpapier.
- Smullen maar!
Tip
Je kan ook extra versieringen voorzien, zoals kokosschaafsel en sprinkles om het nog feestelijker te maken.
Milkshake
- 1 bevroren banaan
- 250 ml kokosmelk
- 1 el cacaopoeder
- 2 grote chocolade-eieren
- 100 ml slagroom
Aan de slag
- Vries de geschilde banaan in voor (minstens) 3 uur.
- Snijd de gepelde banaan in schijfjes.
- Doe deze in de blender samen met de kokosmelk en het cacaopoeder.
- Breek de chocolade-eieren in stukjes en voeg ze ook toe. Mix kort op de hoogste stand.
- Werk af met geklopte slagroom en nog wat stukjes van de chocolade-eieren.
Chocopasta
- 100 gr pure chocolade-eitjes
- 100 gr room
- 100 gr glucose (suiker) of acacia honing
- 50 gr gezouten boter (kamertemperatuur)
- 1 vanillestok
Aan de slag
- Snijd het vanillestokje middendoor en schraap de vulling eruit, doe het stokje en de vulling bij de room.
- Breng de room aan de kook en verwijder de vanillestok.
- Voeg de glucose of de honing toe en meng.
- Giet de warme massa op de in kleine stukjes gebroken chocolade. Roer tot alles is gesmolten.
- Voeg de boter in stukjes bij de massa en roer tot je een mooie homogene pasta krijgt.
- Giet de chocopasta in glaasjes of potjes en bewaar ze in de koelkast.
Chocolademelkpannenkoeken
- 200 gram bloem
- 2 eieren
- 500 ml melk
- 1 groot chocolade-ei (of meer naar smaak)
- snufje zout
- boter (om in te bakken)
Aan de slag
- Breng de melk aan de kook en doe het chocolade-ei er in stukjes in. Roer tot je chocolademelk hebt en laat afkoelen.
- Doe de bloem in een grote beslagkom en roer een snufje zout er door.
- Schenk ongeveer ¼ van de melk erbij en mix tot een glad beslag. Voeg al roerend de rest van de melk toe.
- Verhit een beetje boter in een koekenpan en laat smelten. Schenk wat beslag in de pan (ongeveer 1 soeplepel) en laat over de hele oppervlakte uitvloeien.
- Laat het beslag op middelhoog vuur stollen en beweeg dan zachtjes met de pan op en neer zodat je zeker weet dat de pannenkoek los zit. Draai hem om en bak ook de andere zijde lichtbruin.
Tip
Doe suiker, jam of iets anders op de pannenkoek, rol op en snijd in stukjes om leuke fruitspiesjes te maken.
Paasbrownies
- 200 gr pure chocolade-paaseitjes
- 175 gr roomboter
- 325 gr suiker
- 130 gr bloem
- 3 eieren maat M
- Snufje zout
- 15-20 gemengde, ongevulde paaseitjes
Aan de slag
- Verwarm de oven voor. (elektrisch: 170 °C, hetelucht: 150 °C)
- Vet de brownievorm (29 x 19 cm) in met boter en bekleed met bakpapier.
- Doe de pure chocolade-eitjes met de boter in een vuurvaste schaal en smelt au bain-marie.
- Neem van het vuur en roer de suiker en een snufje zout erdoor.
- Spatel de bloem door het beslag en voeg 1 voor 1 de eieren toe.
- Schep de helft van het beslag in de vorm. Verdeel er 10 (gemengde) eitjes over en dan de rest van het beslag.
- Bak de brownies 30-35 minuten.
- Haal uit de oven wanneer de bovenkant droog aanvoelt en laat 2-5 minuten afkoelen. Druk de rest van de gemengde paaseitjes in de brownie.
Tip
Omdat de brownie nog behoorlijk warm is wanneer hij uit de oven komt kunnen gevulde chocolade eitjes snel smelten. Wacht een paar minuten en druk ze er dan in. Als je de brownie verder laat afkoelen in de koelkast blijven de eitjes mooi heel.