Suikervrije paaseitjes: gezonde keuze of marketingtruc?

Suikervrije chocolade: je ziet het vaker en vaker in de winkelrekken. Maar is die echt zoveel gezonder?

Brengt de paashaas beter suikervrije paaseieren, of maakt het eigenlijk niet uit? Wij vroegen het aan diëtist Pieter Brughmans

Dé vraag: is suikervrije chocolade gezonder dan gewone chocolade?

Pieter: ‘Dat lijkt misschien zo, maar ze zijn beide niet per se gezond. Ook al zit er geen suiker in, er worden andere natuurlijke suikervervangers (polyolen) gebruikt die calorieën bevatten. Maltitol is daar een van. Daarbij bevat zowel suikervrije als gewone chocolade verzadigde vetten, die invloed kunnen hebben op je cholesterol.’

‘Gewone donkere chocolade heeft wel een voordeel: hij bevat antioxidanten. Als je van die chocoladesoort houdt, is dat dus de betere keuze. Maar chocolade blijft vooral een lekkernij dus geniet er gewoon van als je een stukje eet. Mijn advies: geniet met volle teugen van een kleinere hoeveelheid.’ 

Pieter Brughmans

Pieter Brughmans

Pieter heeft al meer dan duizend mensen geholpen om hun doelen te bereiken: afvallen, gezond leven, goed in hun vel zitten... Blijvende resultaten, daar gaat hij voor.

diëtist

Hebben de zoetstoffen die gebruikt worden nadelen?

Pieter: ‘Bij kinderen is het belangrijk om te letten op maltitol, maar ook op andere polyolen. Kinderen kunnen er namelijk sneller darmklachten krijgen dan volwassenen als ze er te veel van eten: buikkrampen, een opgeblazen gevoel en zelfs diarree. Gewone chocolade is dus de betere optie als je dan toch een stukje chocolade wil geven. Dat geldt ook voor volwassenen met een gevoelig maag-darmstelsel.’

‘Chocolade met stevia kan ook, maar de smaak en textuur van die chocolade staan verder af van gewone chocolade. Daarom kiezen mensen vaker voor de varianten met maltitol.’

Voor wie is suikervrije chocolade interessant?

Pieter: ‘Suikervrije chocolade is vooral interessant voor iedereen met diabetes, zowel kinderen als volwassenen. Het zorgt ervoor dat hun bloedsuiker minder snel stijgt dan bij gewone chocolade. Maar je moet altijd goed letten op de hoeveelheid koolhydraten en suiker, want sommige producten zijn gewoon verlaagd in suiker en dus niet suikervrij.’

Is suikervrije chocolade beter voor de tanden?

Pieter: ‘Heel simpel: ja. Suiker kan gaatjes in de tanden veroorzaken, maar omdat er geen suiker in die chocolade zit, zorgt het niet voor tandbederf. Het blijft natuurlijk belangrijk om de tandhygiëne goed te bewaken!’

‘Let op: als kinderen regelmatig (suikervrije) zoetigheid krijgen, kunnen ze eraan wennen en er vaker zin in krijgen. Probeer daarom te voorkomen dat snoepen een gewoonte wordt.’