10 redenen om je kind buiten te laten spelen
Door buiten te spelen leert je kind creatief en flexibel zijn. Het lost problemen op, maakt vriendjes en gaat om met moeilijke situaties.
Omgaan met conflicten
Als kinderen met elkaar spelen, moeten ze met elkaar overleggen welk spel ze zullen spelen en wat de regels zijn. Omgaan met conflicten hoort bij samen spelen. Oké, deze keer mag jij de keeper zijn. Maar volgende keer ben ik hem.
Risico's leren inschatten
Zonder uitdaging is buiten spelen maar saai. In hun spel zoeken kinderen naar avontuur en uitdagingen: hoog klimmen, snel rennen of fietsen, gereedschap hanteren, voor de lol met elkaar vechten … Door risico’s op te zoeken, leren ze die te beheersen. De volgende keer zijn ze niet meer bang om snel te rennen.
Creatieve oplossingen verzinnen
Door spel en fantasie creëren kinderen uitdagingen waarvoor ze creatieve oplossingen bedenken en uitproberen. Een kind leert abstracter denken en voor- en nadelen afwegen. Buiten zijn de uitdagingen net iets echter dan binnen. Hoe geraak ik over de beek zonder natte voeten te krijgen?
Ontdekken wat je goed kunt
Spelen doen kinderen omdat ze graag spelen. Ze merken wat ze goed kunnen en graag doen. Door iets vaak te doen, ontwikkelen ze hun vaardigheden.
Bewegen! En daar ruimte voor nemen
Groter, complexer en uitdagender: bij kinderen zorgen buitenruimtes als vanzelf voor meer intensieve beweging. Buiten kunnen ze hun energie kwijt.
Je buurt leren kennen
Kinderen raken vertrouwd met de plekken en mensen in hun buurt. De vertrouwde buurt wordt het opstapje naar de grote buitenwereld.
Eén worden met de natuur
Regen, plassen, zand, struiken, heuvels, greppels, de schemering ... fysieke uitdagingen en zintuiglijke ervaringen die je ondergaat door buiten te zijn. De boom met allemaal verschillende takken daagt kinderen meer uit dan het saaiere klimrek. Met wat ze in de natuur vinden - bladeren, takken, stenen … - bouwen ze hun eigen wereldje.
Veerkracht ontwikkelen
Veerkracht is het vermogen om te kunnen omgaan met tegenslagen die vanuit de omgeving op je afkomen. Vrij spel schenkt de kinderen plezier, voldoening, zelfredzaamheid en verbondenheid. Zo worden kinderen veerkrachtig. Omdat het ‘maar’ een spel is, mag het al eens mislukken.
Je leven zelf in handen nemen
Spelen is gelijk aan vrijheid. De vraag ‘Mag ik gaan spelen?’ betekent eigenlijk: mag ik nu doen wat ik zelf wil? In hun spel creëren kinderen hun eigen wereld: tijd en plekjes waar hun eigen regels gelden. Dit verschilt enorm met tijd waar ze niet zelf over kunnen beschikken. Een mooi voorbeeld hiervan is het bouwen van geheime kampen: een te beschermen plek die echt van hen is, waar anderen al dan niet welkom zijn.
Je wordt er superblij van!
Kinderen zeggen zelf ook dat ze blij worden van spelen. Buitenspelen blijft hun favoriete bezigheid als ze vrij zijn.