Forfaits chronisch zieken
Chronisch zieken worden vaak geconfronteerd met hoge uitgaven voor zorg- en hulpverlening.

Ondanks de ziekteverzekering, moeten ze nog heel wat kosten zelf dragen. Daarom werden stapsgewijs diverse forfaitaire vergoedingen ingevoerd, die chronisch zieken kunnen combineren.
Forfait palliatieve zorg
Het forfait palliatieve zorg is een terugbetaling in de kosten voor medicatie, verzorgings- en hulpmiddelen, die vereist zijn voor de thuisverzorging van palliatieve patiënten.
Het forfait bedraagt in 2025 827,99 euro en wordt voor één maand toegekend. Indien de patiënt na afloop ervan verder aan de voorwaarden voldoet, kan het forfait nog een tweede maal worden uitbetaald.
Patiënten die in aanmerking komen voor het palliatief forfait hebben ook recht op de volledige terugbetaling van het remgeld voor huisbezoeken door de huisarts, de kinesist en de thuisverpleegkundige.
Palliatieve patiënten
Wat zijn de voorwaarden?
Palliatieve patiënten die thuis verzorgd worden en de intentie hebben om tijdens de terminale fase thuis te blijven, maken aanspraak op het forfait.
Bovendien moet de patiënt voldoen aan twee van onderstaande voorwaarden.
Wat is de procedure?
- De huisarts stuurt een standaardformulier naar de adviserend arts (CM moet het formulier ontvangen voor de datum van overlijden).
- CM betaalt onmiddellijk na de kennisgeving aan de adviserend geneesheer.
Belangrijk:
- Het forfait kan nog een tweede maand worden toegekend indien de patiënt na afloop van de eerste dertig dagen verder aan de voorwaarden voldoet.
- Het bedrag blijft integraal verworven, ook als de patiënt binnen de dertig dagen overlijdt.
- De terugbetaling kan worden gecombineerd met de eenmalige forfaitaire vergoeding die een multidisciplinaire begeleidingsequipe voor palliatieve verzorging vanuit de ziekteverzekering kan ontvangen.
Bovendien moet een patiënt die recht heeft op het palliatief forfait geen remgeld betalen voor huisbezoeken van de huisarts en verstrekkingen van kinesisten en thuisverpleegkundigen. - Er is geen recht op het palliatief forfait bij opname in een:
- algemeen of psychiatrisch ziekenhuis;
- rust- en verzorgingstehuis (RVT);
- rustoord voor bejaarden (ROB);
- psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT);
- initiatief voor beschut wonen of bepaalde revalidatiecentra.
Incontinentieforfait
Het incontinentieforfait is een jaarlijkse terugbetaling in de kosten voor incontinentiemateriaal van zwaar zorgbehoevenden.
In 2025 bedraagt het forfait 630,92 euro. Het bedrag is gekoppeld aan de gezondheidsindex en wordt jaarlijks op 1 januari aangepast.
Alvorens de betaling opnieuw te verkrijgen, moeten er minstens twaalf maanden verstreken zijn sinds de vorige beslissing tot toekenning.
Wat zijn de voorwaarden?
Het forfait wordt uitbetaald aan zwaar zorgbehoevenden die aan drie voorwaarden voldoen.
- Recht hebben op het forfait B of C in de thuisverpleging, gedurende minstens vier van de laatste twaalf maanden.
Het volstaat dat de adviserend arts op basis van de score op de KATZ-schaal akkoord gaat met het aanrekenen van het forfait B of C. Het effectief beroep doen op thuisverpleging is geen vereiste.
Voor de berekening van de vier maanden worden de periodes met recht op het forfait B en deze met recht op het forfait C samengevoegd. De vier maanden moeten ook niet noodzakelijk een aaneengesloten periode vormen. - Op de KATZ-schaal een score 3 of 4 hebben voor het criterium 'Incontinentie'.
Dit betekent concreet dat de persoon incontinent is voor urine en/of stoelgang. - Op de laatste dag van de referteperiode van twaalf maanden in leven zijn.
Wat is de procedure?
- Het incontinentieforfait wordt door CM automatisch uitbetaald, maar enkel aan de leden waarvan het weet dat ze aan de voorwaarden voldoen.
- Heel wat personen met incontinentie worden thuis door mantelzorgers verzorgd, zonder dat er een verpleegkundige aan huis komt. Om aanspraak te maken op het incontinentieforfait, is het belangrijk hun gegevens door te geven aan CM.
- De aanvraag moet jaarlijks herhaald worden.
Belangrijk:
Een rechthebbende mag de laatste dag van de periode van vier maanden niet verblijven in een verzorgingsinrichting waarvoor de ziekteverzekering een terugbetaling voorziet.
Men heeft dus geen recht op het incontinentieforfait bij opname in een:
- algemeen of psychiatrisch ziekenhuis;
- rust- en verzorgingstehuis (RVT);
- rustoord voor bejaarden (ROB);
- psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT);
- initiatief voor beschut wonen of bepaalde revalidatiecentra.
De opname in een instelling van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap vormt daarentegen geen probleem.
PVS-forfait
Het PVS-forfait zorgt voor een terugbetaling van de kosten voor medicatie, verzorgings- en hulpmiddelen die nodig zijn voor de thuisverzorging van PVS-patiënten
Het forfait bedraagt in 2025 maximaal 10.546,44 euro per jaar. Het bedrag is gekoppeld aan de gezondheidsindex en wordt jaarlijks op 1 januari aangepast.
De betaling gebeurt door CM:
- voor de maand van terugkeer naar huis en de vijf daaropvolgende maanden, betaalt het de helft aan de patiënt;
- nadien betaalt het maandelijks een bedrag dat overeenstemt met 1/12 van de jaarlijkse terugbetaling.
Wat zijn de voorwaarden?
Patiënten in coma die thuis of in een centrum voor dagverzorging (CDV) verzorgd (zullen) worden, hebben recht op het PVS-forfait.
Deze patiënten hebben een ernstige hersenbeschadiging opgelopen (na schedeltrauma, hartstilstand, aderbloeding ...) waardoor zij in een coma verzeilden en waarbij de ontwaaktechnieken de toestand niet konden verbeteren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee situaties:
Wat is de procedure?
- De verantwoordelijke arts van een erkend deskundig ziekenhuiscentrum stuurt een standaardformulier naar de adviserend geneesheer van CM. Hierop wordt bevestigd dat de patiënt aan de voorwaarden voldoet (er is een limitatieve lijst van erkende ziekenhuiscentra).
- Een kopie van dit formulier wordt aan de huisarts bezorgd.
Deze medische kennisgeving kan worden ingediend ten vroegste een maand voordat de patiënt naar huis terugkeert en uiterlijk voor het einde van de vijfde maand na de maand van terugkeer.
Belangrijk:
- Het forfait is niet langer verschuldigd vanaf de tweede volledige kalendermaand waarin betrokkene ononderbroken verblijft in een ziekenhuis (of gelijkwaardig), ROB, RVT of PVT.
- Het forfait wordt niet betaald bij opname in een:
- algemeen of psychiatrisch ziekenhuis;
- rust- en verzorgingstehuis (RVT);
- rustoord voor bejaarden (ROB);
- psychiatrisch verzorgingstehuis (PVT);
- initiatief voor beschut wonen of bepaalde revalidatiecentra;
- instelling van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap zijn uitgesloten.
- Patiënten die recht hebben op het PVS-forfait, hebben ook recht op multidisciplinair overleg via de geïntegreerde diensten voor thuisverzorging (GDT's), voor het opstellen van een zorgplan in het kader van de terugkeer naar en de handhaving in de thuisomgeving. Hiervoor is viermaal per jaar een forfait voorzien om de deelnemers aan het overleg te vergoeden.
Zorgforfait
Het zorgforfait is een jaarlijkse terugbetaling voor chronisch zieken die omwille van hun ziekte sterk afhankelijk zijn van anderen en hierdoor hoge uitgaven hebben voor gezondheidszorg.
Het bedrag is gekoppeld aan de gezondheidsindex en wordt jaarlijks op 1 januari aangepast. Het jaarbedrag varieert naargelang de mate van verlies aan zelfredzaamheid en bedraagt in 2025:
- 383,96 euro;
- 575,98 euro;
- 767,94 euro.
Wat zijn de voorwaarden?
Om recht te hebben op het zorgforfait moeten chronisch zieken aan twee voorwaarden voldoen:
Wat is de procedure?
- Het zorgforfait wordt automatisch door CM uitbetaald, maar enkel aan de leden waarvan het weet dat ze aan de voorwaarden voldoen.
- Wat betreft de remgeldvoorwaarde stellen zich geen problemen. CM beschikt immers over de nodige gegevens om na te gaan of het grensbedrag bereikt is.
- Van het verlies aan zelfredzaamheid is CM daarentegen niet altijd op de hoogte. Dit is het geval als de zieke aan de voorwaarden voldoet maar er geen prestaties worden geleverd (bv. thuisverpleging) of er geen terugbetaling wordt uitbetaald (bv. integratietegemoetkoming). In deze situaties is het belangrijk dat iemand de nodige stappen zet die CM toelaten om de zieke te detecteren als rechthebbende op het zorgforfait. Dit kan bijvoorbeeld door een aanvraag in te dienen voor een integratietegemoetkoming.
Ga ook naar ...
Informatie voor patiënten: