Conventionering
Als geconventioneerde arts onderwerp je je volledige praktijk (honoraria en reisvergoedingen) aan de voorwaarden van het akkoord artsen-ziekenfondsen.

De conventionering heeft meerdere voordelen, zowel voor de patiënt als voor de arts. Naast een financiële aanmoediging voor de arts biedt ze patiënten toegang tot kwaliteitsvolle zorg tegen een betaalbare prijs.
Toegankelijke zorg
Door je te conventioneren, bied je je patiënten tariefzekerheid en draag je bij tot een toegankelijke en solidaire gezondheidszorg voor iedereen.
Sociaal statuut
Als gedeeltelijk of volledig geconventioneerde arts, geniet je een sociaal statuut:
- ofwel een jaarlijkse bijdrage als terugbetaling in de premies van de contracten voor levensverzekering en/of pensioen en/of invaliditeit;
- ofwel een voorbehouden recht op een rust- en/of overlevingspensioen.
Meer info over het sociaal statuut vind je op de site van het Riziv.
Praktijktoelage en telematicapremie
Als huisarts kom je in aanmerking voor een geïntegreerde premie ter ondersteuning van de praktijk en het gebruik van eHealth-diensten.
Meer info over de praktijkpremie vind je site van het Riziv.
Hoe zich conventioneren?
Elke arts die niet te kennen geeft dat hij weigert toe te treden tot het akkoord wordt automatisch als volledig geconventioneerd beschouwd.
Artsen die zich gedeeltelijk wensen te conventioneren, moeten aangeven op welke plaatsen en tijdstippen zij de tarieven niet zullen respecteren die in het akkoord geneesheren-ziekenfondsen zijn opgenomen.
Bijzondere eisen van de patiënt
Als de patiënt bijzondere eisen stelt, is het uitzonderlijk mogelijk om de bepalingen van het akkoord niet toe te passen. De arts moet de patiënt wel vooraf informeren over de financiële gevolgen van zijn bijzondere eis.
Info aan patiënten
Elke arts, geconventioneerd of niet, is verplicht is om zijn conventiestatuut op een duidelijke en verstaanbare manier kenbaar te maken. Dat moet onder meer via een duidelijke en zichtbare affiche. Als de zorgverstrekker gedeeltelijk geconventioneerd is, moet hij de dagen, uren en plaatsen specifiëren waarop hij aan conventietarief werkt. De wet 'patiëntenrechten' verduidelijkt ook dat de patiënt recht heeft op informatie over de financiële gevolgen van medische handelingen.
Het is belangrijk dat de patiënt deze informatie ontvangt op een begrijpelijke manier en vóór de medische behandeling. Dat kan bijvoorbeeld door duidelijke vermelding van de financiële gevolgen bij het maken van een telefonische afspraak, met herhaling van deze informatie in de bevestigingsmail of wanneer er een afspraak wordt gemaakt via een website. Bijkomend blijft mondelinge informatie over kost van zorg en een affiche in de wachtkamer aangewezen. In de toekomst zal het verplicht worden om affichemodellen omhoog te hangen met de meest voorkomende tarieven.
CM stelt drie affiches ter beschikking die kunnen helpen om patiënten te informeren over het conventiestatuut.
Ook via de applicatie 'Zoek een zorgverlener' kunnen patiënten je conventiestatuut opzoeken.
Relevante linken