Ongepland zwanger

Een ongeplande zwangerschap leidt tot verwarrende gevoelens en gedachten. Je staat voor een belangrijke beslissing. Laat je ondersteunen in dit keuzeproces. Zo maak je een weloverwogen, doordachte en persoonlijke keuze waarmee jij (en je partner) verder kunt.

Zwanger, wat nu? 

Bij een ongeplande zwangerschap kan je zo overspoeld worden door (tegenstrijdige) emoties en gedachten dat je het gevoel hebt niet meer helder te kunnen nadenken over je keuzes. Dit is normaal. Gun jezelf even de tijd om te bekomen van de eerste schok. Praat met iemand die je vertrouwt: je partner, een vriend(in), je ouders, je huisarts, … Betrek je partner of de persoon waarmee je zwanger bent geworden. Samen staan jullie voor een belangrijke beslissing.

 

Jouw opties

Wil je de zwangerschap verderzetten? Gun jezelf de tijd om te wennen aan het toekomstige ouderschap. Laat je steunen door familie, vrienden en professionele organisaties zoals Huis van het Kind. Bij hen kun je terecht met al je vragen over je opgroeiende baby.

Wil je de zwangerschap niet onderbreken, maar kan of wil je niet zelf instaan voor de opvoeding van je kind? Ook dan heb je verschillende opties: 
•    Kies voor pleegzorg waarbij andere ouders je kind (tijdelijk) opvangen. 
•    Bij adoptie sta je je kind definitief af aan (een) adoptieouder(s).

Een andere optie is om de zwangerschap te onderbreken. Een abortus gebeurt in het ziekenhuis of in een abortuscentrum. De termijn tot wanneer een abortus kan uitgevoerd worden en het verloop is wettelijk vastgelegd. 

Waar kan je terecht? 

Je staat voor een moeilijke beslissing. Gelukkig hoef je die niet alleen te maken. Heel wat instanties staan klaar met een luisterend oor, extra informatie of advies. Zonder oordeel.

    Je huisarts kan je informatie geven over je zwangerschap en zwangerschapsduur. 

    De Keuzehulp is een website voor iedereen die ongepland zwanger is en twijfelt over de te nemen beslissing. Je vindt er:

    • houvast dankzij betrouwbare informatie;
    • verdieping aan de hand van gevarieerde opdrachten;
    • verwijzing naar gespecialiseerde hulp, indien nodig.

    Fara vzw luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Jij (en je partner) kan er (anoniem) terecht voor een beslissingsgesprek via telefoon, chat, mail of op kantoor. 

    • Een abortuscentrum heeft een psychosociale hulpverlener bij wie je met je vragen en verwarrende gevoelens terechtkan. Wil je de ingreep laten uitvoeren, is zo’n gesprek zelfs verplicht. 
      • Luna, Unie van Nederlandstalige abortuscentra
      • Labyrint, Centrum voor Zwangerschapsonderbreking 

    Overweeg je adoptie, neem dan contact op met het Adoptiehuis. Je hoeft nog niet zeker te zijn van je besluit. In een of meer verkennende gesprekken word je er geholpen in je besluitvormingsproces. 

    Pleegzorg Vlaanderen kan je informeren over alle opties binnen pleegzorg. Ook een verkennend gesprek is er mogelijk, je besluit hoeft nog niet vast te staan. 

    Bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in je buurt kan je terecht voor een goed gesprek. 

    Tele-Onthaal luistert, 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven, naar al je vragen en problemen. Dit kan anoniem en gratis via telefoon (106) of via chat.