Voedingsdriehoek: dit is gezonde voeding
De voedingsdriehoek staat op zijn kop. Zo staat die gerangschikt volgens de noodzaak voor een gezonde levensstijl. Bovenaan staan de voedingsmiddelen die je het meeste nodig hebt, onderaan de middelen waarvan je minder hoeft te eten.
- Water (blauw) is cruciaal voor de vochtbalans in je lichaam. Een volwassene neemt per dag ongeveer twee tot drie liter water op en voert dat ook weer af. Drink dus zeker voldoende, zodat de hoeveelheid vocht in je lichaam in balans blijft.
- Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong (donkergroen) hebben een gunstig effect op de gezondheid: groenten, fruit, volle granen, aardappelen, peulvruchten, noten en zaden, plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren zoals olijfolie of zonnebloemolie. Hoe minder bewerkt, hoe beter: kies voor gestoomde aardappelen in plaats van kroketten of eerder voor een handvol noten dan gehakselde noten met honing in een mueslireep.
- Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (lichtgroen) hebben in normale hoeveelheden een gunstig of neutraal effect op de gezondheid: wit vlees (gevogelte), vis, yoghurt, melk, kaas, eieren. Kies ook hier de weinig of niet-bewerkte variant: liever kipfilet dan kipcurrysalade.
- Andere voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en verzadigde vetzuren (oranje) hebben in grote hoeveelheid mogelijk een negatief effect op je gezondheid: rood vlees, boter, kokosolie, palmolie. Deze producten hebben ook positieve effecten. Rood vlees bevat bijvoorbeeld veel ijzer, zelfs in boter zitten vitaminen … Maar deze wegen vaak niet op tegen de negatieve.
- Sterk bewerkte producten waaraan veel suiker, vet en/of zout is toegevoegd (rood) eet je het best weinig, want zij hebben een negatief effect op je gezondheid: bereide vleeswaren, frisdrank, alcohol, snoep, gebak, snacks, fastfood.
Bovenaan staan de voedingsmiddelen die je het meeste nodig hebt. Onderaan de middelen waarvan je minder hoeft te eten.
5 Basisprincipes
1. Eet meer plantaardige producten dan dierlijke voeding
- Je hoeft daarom dierlijke voeding niet volledig van je menu te schrappen, maar kleine porties volstaan.
- Wissel gevogelte en vis af met plantaardige eiwitbronnen (peulvruchten, tofu …).
- Eet maar in uitzonderlijke gevallen rood vlees.
2. Vermijd ultrabewerkte voeding
- Zulke voeding bevat veel witte bloem, suiker, vet, zout of alcohol.
- Ze biedt geen meerwaarde voor je lichaam.
3. Verspil geen voeding en matig je consumptie
- Luister naar je lichaam als je honger hebt of verzadigd bent.
- Vermijd afleiding: leg je smartphone aan de kant, anders heb je sneller het gevoel niet voldaan te zijn.
- Neem kleinere porties van wat minder gezond is.
4. Eet gevarieerd en evenwichtig
- Eet dagelijks verschillende producten.
- Varieer ook voldoende binnen die producten (bv. niet alleen appels maar ook aardbeien, niet alleen bloemkool maar ook wortel).
- Eet de kleuren van de regenboog. Zo heb je een grotere kans dat je alle nodige voedingsstoffen binnen hebt.
5. Gezond eten is goed voor het milieu
- De voedingsmiddelen die je uit ecologische of ethische overtuiging zou willen kiezen, blijken bijna altijd het beste te zijn voor je gezondheid.
- CM verzamelt enkele tips om duurzaam te eten.