Gezond eten: 8 simpele tips om er een gewoonte van te maken
Je weet wat gezond eten is. Je weet dat het goed voor je is. Toch slaag je er niet in om er een gewoonte van te maken. Klinkt dat herkenbaar? Dan helpt het misschien om je hersenen te foppen. Met deze 8 simpele tips kun je je zo organiseren dat een gezond eetpatroon geen moeite meer is.
Stel een weekmenu op
- Zo koop je enkel wat je nodig hebt en minder waar je spontaan zin in hebt.
- Je slaagt erin je menu beter te variëren en duurdere en goedkopere maaltijden af te wisselen.
- Houd je aan je boodschappenlijstje. Doe daarom geen boodschappen op een lege maag.
- Geen inspiratie? Weinig tijd maar wel goesting in gezond? Probeer de CM-mealprep uit je hebt gegarandeerd een frigo vol gezonde maaltijden voor de komende week.
Organiseer je (koel)kast
- Zet gezonde etenswaren op ooghoogte
- Zet ook een fruitmand op de keukentafel.
- Voedsel waar je beter niet te veel van eet (bv. cornflakes, chips, gebakjes, limonade …) verberg je op een hogere plank.
Ruim je keuken op
- Dat helpt om minder te snoepen
Kies kleine verpakkingen
- Kies je toch voor ongezonde voeding? Kies dan kleinere pakken.
- Grote verpakkingen zijn goedkoper, maar je eet meer van de inhoud.
- Een andere oplossing is om de grote verpakking zelf in meerdere kleine porties op te bergen.
Eet uit kleinere borden
- Kleine borden zorgen ervoor dat je minder zal eten.
- Omgekeerd geldt ook: giet water in een groot glas
Zet geen potten op tafel
- Vul de borden vooraf aan het aanrecht, zodat je minder verleid wordt om bij te scheppen.
Doe niets anders terwijl je eet
- Wist je dat je meer eet, als je dit combineert met andere activiteiten zoals tv kijken of de krant lezen?
- Neem je tijd om bewust te eten en ervan te genieten
Eet groenten bij al je maaltijden
Het is niet gemakkelijk om tijdens 1 maaltijd de aanbevolen 300 gram te eten. Groenten kan je gelukkig heel de dag door eten:
- Bij het ontbijt: Een smoothie, groentenomelet, een toastje met plattekaas en wat radijs en komkommer. Of maak eens je eigen energiereep?
- Bij de lunch: Wat rauwe groenten of een tas groentesoep. 200 ml verse soep levert al snel 100 gram groenten op.
- Als tussendoortje: kerstomaatjes, stukjes wortel of radijsjes. In de winkel vind je tegenwoordig een heel assortiment minigroenten.
- Bij je warme maaltijd: verwerk extra groenten in je maaltijd door wortels of knolselder toe te voegen aan je puree, fijngesneden groentjes te mengen in je gehakt of eens voor een gezonde groententaart of quiche te gaan.