Gezonde alternatieven
Ken je dat gevoel? Dat je iets eet uit pure gewoonte, terwijl je weet dat het niet zo gezond is? Goed nieuws! Voor elke snelle snack bestaat er een lekker, gezond alternatief.
Op zoek naar een gezonder alternatief voor je lievelingshap?
Een smoothie heeft een gezonde reputatie. Maar wist je dat er in vers fruit meer vezels en minder suikers zitten? Natuurlijk hoef je fruitsmoothies niet van je menu te schrappen. Wissel gewoon af met vers fruit, dan zit het wel goed. Kies je toch eens voor een smoothie, dan is deze Indische mangolassi een aanrader.
Zin in een aperitiefje op het einde van je werkweek? Vaak is alcohol of frisdrank de voor de hand liggende keuze. Jammer genoeg krijg je de suikers en de calorieën er gratis bij. Een lekker alternatief kan een mocktail zijn, of water met een smaakje. Inspiratie voor een lekker en gezond aperitiefje vind je hier.
Wie duikt er nooit de koekenkast in bij een klein hongertje? Nochtans ben je beter af met heerlijke groentesoep. Klinkt als veel werk? Vries kleine porties in zodat je ze als tussendoortje kunt opwarmen. Gigantisch voordeel: je wordt er sneller verzadigd van en je hebt meteen je vezels binnen.
Wist je dat spek en bacon niet hetzelfde zijn? Spek is afkomstig van de buik van het varken, bacon van de karbonadestrook van het varken. Daardoor is bacon iets gezonder: het bevat meer eiwitten en minder vet.
Eet je graag een sneetje vlees op je boterham? Dan kies je beter voor kippenwit of kalkoen dan voor salami. Salami bevat veel meer vet terwijl kippenwit of kalkoen een magere bron van eiwitten vormen.
Magere fruityoghurt lijkt gezonder maar bevat vaak toegevoegde suikers. Kijk het label dus goed na. Je kunt ook kiezen voor (half)volle fruityoghurt die gezoet is met kunstmatige zoetstoffen.
Dat mayonaise veel vet bevat, hoeven we je niet te vertellen. Wil je toch af en toe wat mayo op je bord? Een trucje om het iets minder ongezond te maken, is om ze aan te lengen met yoghurt. Ook light mayonaise bevat wat minder vet dan gewone.
Kaas is een bron van vet. Dat hoeft je niet tegen te houden om er af en toe van te eten. Een leuk weetje: hoe vaster de kaas, hoe meer vet ze bevat. Wil je dus iets gezondere kaas? Dan kies je het best voor de zachtere types. Dat geldt trouwens ook voor geitenkaas.
Af en toe een groenteburger als alternatief voor vlees kan geen kwaad. Maar wees je er van bewust dat en groenteburger vaak gepaneerd is en daardoor veel vet opneemt. Er zitten ook niet zoveel groenten in en ze zijn dus geen geschikt alternatief voor groenten. Verse groenten genieten de voorkeur.
Twijfel je tussen rozijnen en druiven? Van rozijnen kun je een pak meer eten omdat het water eruit is. Maar er zitten wel nog diezelfde suikers in. Wil je zuinig zijn met die suikers? Ga dan voor druiven in plaats van voor rozijnen, die geven sneller een vol gevoel.
Rijstpap kan heerlijk zijn. Ze wordt meestal gemaakt op basis van volle melk, room en suiker. Veel calorieën dus! Als je ze zelf maakt, kun je die wat omlaag brengen door te werken met magere melk en zoetstof.
Roomijs wordt bereid op een basis van melk en room. Sorbet heeft water en vruchtensiroop als basis. Roomijs is dus vetter dan sorbetijs. Maar vergeet niet dat ook in sorbet suikers zitten, niet overdrijven is de boodschap.
Kun je ‘s ochtends niet kiezen tussen cornflakes en havermout? Met havermout heb je langer een voldaan gevoel want er zitten meer vezels in. Bovendien bevat havermout minder suikers en meer eiwitten dan cornflakes. Tip: koop een groot pak pure havermout en voeg bij elke portie zelf vers fruit toe. Dat zit je helemaal goed.
Cruesli wordt gemaakt door muesli met olie en suiker of honing te bakken. Zo ontstaan er krokante clusters. Je raadt het al: muesli zonder toegevoegde suikers is gezonder. Granola kun je makkelijk zelf maken. Bak wat havermout met noten, zaden, pitten, voeg wat (gedroogd) fruit toe, klaar!
In energiedrink zit er naast cafeïne ook nog een hoog aandeel toegevoegd suiker. Toch even nood aan een opkikkertje in de vorm van cafeïne? Kies dan een gewoon tasje zwarte koffie zonder suiker.
Passata is saus die bestaat uit gezeefde tomaten. In de winkel kun je bereide pastasauzen kopen, maar daar zitten vaak toegevoegde suikers en olie in. Ga dus beter voor zelfgemaakte pastasaus waarbij je passata als basis neemt. Zo krijg je geen onnodige suikers of olie binnen.
Tomatensoep uit brik bevat vaak toegevoegde suikers en olie. Ook bevat ze wel eens te veel zout. Met je eigen verse soep ben je zeker van de samenstelling.
Vaste roomboter is een dierlijk product. Daardoor bevat het veel verzadigde vetten. Wil je die zoveel mogelijk vermijden? Kies dan voor vloeibare margarine. Dat is plantaardig en bevat dus onverzadigde vetten.
Twijfel je over chips of popcorn als tv-snack? Neem er liever wat popcorn bij. Chips bevat veel meer vet. Met pofmäis kun je zelf makkelijk popcorn maken, en je hebt zo meer vezels binnen.