5 tips voor een soepele en gezonde rug
Voel je je vaak stijf of gespannen? Eisen die lange dagen achter je bureau een tol van je rug? Je bent niet alleen. 8 op de 10 mensen heeft wel eens last van rugpijn. Benieuwd hoe je je rug sterk en gezond kan houden? Matthias Brammer, sportkinesist en manueel therapeut, deelt vijf belangrijke tips.
1. Versterk je gewrichten
Je kan niet alleen je spieren en uithoudingsvermogen trainen, maar ook je gewrichten versterken. In een gewricht komen twee botten samen. Het vormt een soort scharnier dat regelmatige beweging nodig heeft om gezond te blijven en goed te functioneren. Het is belangrijk om de belastbaarheid ervan te versterken en te behouden.
Specifieke mobiliteitstraining helpt je pijnvrij te blijven bewegen en vermindert het risico op sportblessures. Hoe begin je daaraan? Schrijf je bijvoorbeeld in voor de gratis 7 day mobility challenge.
Specifieke mobiliteitstraining helpt je pijnvrij te blijven bewegen en vermindert het risico op sportblessures
Matthias Brammer
2. Beweeg regelmatig
Er bestaat geen universele perfecte houding voor iedereen, of het nu gaat om zitten of rechtstaan. Langdurig dezelfde goede of zogenaamd slechte houding aannemen, kan overbelasting of stijfheid veroorzaken.
Wat kan je doen? Zit of sta in een houding die voor jou comfortabel aanvoelt en beweeg elke 30 minuten. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling. Of doe een simpele oefening waarbij je je gewrichten buigt, strekt en draait. Zo blijft je lichaam soepel en wordt de stofwisseling in je lichaam bevorderd. Neem ook eens een beweeglijke pauze aan je bureau met onderstaande mobiliteitsroutine.
Neem ook eens een beweeglijke pauze aan je bureau met onderstaande mobiliteitsroutine
Matthias Brammer
3. Ontspan je spieren
Stress kan zich uiten in gespannen spieren en beperkte mobiliteit. Dit kan hinderlijk zijn voor je dagelijkse activiteiten en sportmomenten.
Hoe pak je dit aan? Stretchoefeningen en mobilisaties helpen om spanning in de spieren los te laten, de gewrichten soepel te houden en het zenuwstelsel te kalmeren.
Naast het loslaten van spanning is het ook belangrijk om de oorzaken van stress aan te pakken en te zorgen voor voldoende ontspanning.
4. Leer je wervelkolom volledig benutten
Onze rug, ofwel wervelkolom, is verdeeld in verschillende segmenten. Een gezonde wervelkolom beweegt soepel met een natuurlijke kromming en benut alle segmenten bij beweging. Wanneer je niet alle nodige segmenten actief gebruikt tijdens een bepaalde beweging, gaat je lichaam compenseren waardoor de belasting op een andere plaats stijgt. Dit kan vervolgens tot spanning leiden in specifieke delen van de wervelkolom.
Wat kan je doen? Neem regelmatig de tijd voor rugoefeningen om de wervels afzonderlijk te bewegen. Hierdoor leer je controle te ontwikkelen over je wervelkolom om alle segmenten te benutten. Zo kunnen de inwerkende krachten beter verdeeld worden. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde, pijnvrije wervelkolom.
5. Bouw geleidelijk op
Je rug verslijt niet door dagelijkse belasting en beweging. Integendeel, beweging en belasting maken je rug sterker en gezonder. Activiteiten zoals lopen, draaien, buigen en tillen zijn veilig voor je rug, zolang je langzaam begint, regelmatig oefent en de belasting geleidelijk opbouwt.
Wist je dat je als CM-lid korting hebt op het LIFT-traject?
Wil jij kijken wat LIFT Your Performance zoal voor jou te bieden heeft? Zoek het uit via onderstaande knop. Ben je al volledig mee en wil je graag starten? Geef dan de kortingscode LIFTxCM (Lage Rug-Traject) of CMxLIFT (3 maandentraject) in en start!