Moeilijk zwanger worden

Zwanger worden vraagt soms wat tijd. Dat kan te maken hebben met je seksuele activiteit, bijvoorbeeld hoe vaak en wanneer vrij je. Ook je voorgeschiedenis, de anticonceptiva die je gebruikte, leeftijd, … kunnen een rol spelen. 

Indien een zwangerschap na meer dan een jaar uitblijft, is het goed om een arts te contacteren. Vrouwen ouder dan 38 jaar raadplegen best al een gynaecoloog na 6 maanden ‘proberen’. Ook vrouwen met een extreem korte (< 21 dagen) of lange (> 35 dagen) cyclus opteren best wat eerder voor een medisch advies. 
 

Vruchtbaarheidsproblemen

Wanneer een zwangerschap na een jaar onbeschermd vrijen uitblijft, kunnen vruchtbaarheidsonderzoeken aangewezen zijn. De oorzaken kunnen liggen bij de man, bij de vrouw of bij beiden. Soms blijft het ook gissen naar de redenen. 

Mogelijke oorzaken

  • Bij de vrouw: problemen met de eisprong, de eileiders of met het baarmoederslijmvlies
  • Bij de man: het sperma is van slechte kwaliteit

Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaken kan er een behandeling worden opgestart zoals gewichtscontrole, (hormonale) medicatie of een operatieve ingreep. 

Soms is een in-vitrofertilisatie (IVF) nodig waarbij het vruchtje in een reageerbuis in het laboratorium gevormd wordt en nadien in de baarmoeder wordt ingebracht. Fertiliteitscentra begeleiden je gedurende het volledige traject. Ze zijn steeds multidisciplinair samengesteld en bieden psychologische ondersteuning. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn stresserend. 

Kostprijs

De kostprijs hangt af van de gevolgde behandelingen. Vermijd verrassingen en vraag zeker vooraf een kostenraming. Niet-geconventioneerde artsen rekenen vaak ook nog supplementen aan. Kunstmatige inseminatie en IVF worden soms, onder bepaalde voorwaarden, terugbetaald. Je hoeft in dat geval enkel het remgeld te betalen.